Rusia se pregătește să furnizeze Iranului un satelit de spionaj avansat pentru monitorizarea obiectivelor militare din Orientul Mijlociu

Conform ”Washington Post”, Rusia se pregătește să furnizeze Iranului un satelit avansat, “Kanopus-V”, care va permite Republicii Islamice să monitorizeze potențialele ținte militare din Orientul Mijlociu.

Satelitul rusesc ar permite “supravegherea continuă a unor instalații care variază de la rafinăriile de petrol din Golful Persic, bazele militare israeliene, până la barăcile irakiene care găzduiesc trupe americane”, a precizat ziarul american, citând trei surse anonime – un actual și un fost oficial american și un înalt oficial al guvernului american în Orientul Mijlociu. Acesta din urmă ar fi fost informat cu privire la această vânzare.
În plus, se spune că satelitul rusesc ar dispune de o tehnologie relativ avansată “inclusiv o cameră cu o rezoluție de 1,2 metri – o îmbunătățire semnificativă față de capacitățile actuale ale Iranului, dar încă departe de calitatea obținută de sateliții de spionaj americani”, a relatat Washington Post.
Liderii Gărzii Revoluționare Islamice a Iranului ar fi făcut mai multe călătorii în Rusia începând din 2018 pentru a negocia achiziționarea satelitului de spionaj avansat.
La rândul lor, experți ruși ar fi vizitat recent Iranul la Karaj, la vest de Teheran, pentru a instrui echipele tehnice iraniene în vederea utilizării satelitului, a adăugat ”Washington Post”.
Între timp, Gărzile Revoluționare declaraseră în aprilie 2020 că au lansat cu succes pe orbită primul satelit militar al țării. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: