Israel / O nouă eră: După 12 ani, Netanyahu va fi înlocuit astăzi în funcția de premier

Cel mai longeviv prim-ministru al Israelului va demisiona astăzi, după mai bine de un deceniu de mandat, odată cu preluarea mandatului de către premierul desemnat Naftali Bennett.

Cu excepția unor schimbări dramatice de ultimă oră, mandatul istoric de 12 ani al lui Benjamin Netanyahu ca prim-ministru al Israelului se va încheia astăzi.
Partidele din viitoarea coaliție se vor întâlni în sala partidului Yamina din Knesset la ora 14:00, după care vor avea ședințe separate la ora 15:15.
Plenul Knessetului se va reuni la ora 16:00, după care va avea loc un toast în Sala de Stat Chagall cu președintele Knessetului ales.
La ora 21:00, în Sala Ierusalim din Knesset va avea loc o reuniune festivă a viitorului guvern cu ocazia formării celui de-al 36-lea guvern al Israelului.
La începutul reuniunii vor fi rostite declarații de către premierul desemnat Naftali Bennett (Yamina) și de către primul ministru desemnat supleant Yair Lapid (Yesh Atid).
Netanyahu va rosti, de asemenea, primul său discurs în calitate de președinte al opoziției.
Benjamin Netanyahu a intrat în funcția de prim ministru la 31 martie 2009 și de atunci a fost în funcție fără întrerupere.
El a mai fost prim-ministru și în perioada 1996-1999, ceea ce îl face să fie cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului.
Netanyahu este singurul prim-ministru israelian care a semnat acorduri de pace cu mai mult de un stat arab, după ce în 2020 a semnat Acordurile Abraham cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan.
Noul guvern este considerat istoric, deoarece include pentru prima dată un partid arab, Lista Arabă Unită.
În plus, Naftali Bennett va fi primul prim-ministru religios al Israelului. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: