Lumea de azi / Opinii: François Fillon, angajatul Rusiei. O foarte mare rușine pentru Franța / Autor: Ciprian Apetrei (Franța), ”Podul”

Fost candidat la alegerile prezidențiale și fost prim-ministru în mandatul de președinte al lui Nicolas Sarkozy, François Fillon a devenit angajatul statului rus, în consiliul de administrație al unei companii petroliere. Bani mulți, muncă puțină, influență pe cât se mai poate.

Dacă vă sună cunoscut, este exact aceiași schemă pe care a folosit-o și fostul cancelar german, Gerhard Schröder, de câțiva ani deja.
Fillon a fost la un pas să fie președintele Franței, din partea dreptei moderate. Era un moment în care stânga distrusă de Hollande era la pământ, iar extrema stângă/dreaptă nu păreau să aibă forța de a câștiga. Fillon era marele favorit, dar o dezvăluire de presă l-a doborât și a deschis drumul larg pentru Emmanuel Macron. De atunci are imaginea unui om lacom, care și-a angajat fictiv soția și copiii la cabinetul parlamentar, deși era suficient de bogat cât să nu aibă nevoie de astfel de artificii. Partidul său, ”Les Republicans”, nu a reușit să îl convingă să renunțe la candidatură și de atunci plătește lovitura de la alegeri.
În campanie, Fillon a mers cu un program identitar corect și cu un program economic liberal. Dar a privit mereu pe geam la întrebările de politică externă, iar despre anexarea Crimeei a reușit să scoată o perlă rară, din care se vedea simpatia pentru Putin.
Ce va urma? Politica Rusiei de a cumpăra la bucată politicieni de rang european înalt continuă nestingherită. De asemenea, finanțarea mișcărilor identitare care devin, astfel, prin inventarea unui fals protector la Est, o capcană la fel de mare pentru civilizație ca și progresul care vrea să șteargă orice tradiție.

Autor: Ciprian Apetrei (Franța)

Sursa: ”Podul”

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: