Israel: Guvernul va numi 35 de diplomați ale căror posturi au fost suspendate de Netanyahu

Cabinetul va vota duminică pentru a aproba numirea a 35 de ambasadori și consuli generali ale căror posturi fuseseră suspendate de fostul premier Benjamin Netanyahu pentru mai mult de șase luni.

La începutul acestei luni, a fost depusă o petiție la Înalta Curte de Justiție, prin care se cerea ca fostul prim ministru să fie obligat să explice de ce nu a aprobat numirile, care au lăsat o treime din misiunile diplomatice ale Israelului fără personal.
În ultimele șase luni, angajații Ministerului de Externe i-au contactat în mod repetat pe Netanyahu, pe ministrul Apărării, Benny Gantz și pe ministrul de Externe de atunci, Gabi Ashkenazi, îndemnându-i să prezinte numirile la cabinet pentru aprobare, se arată în petiție.
În timp ce Gantz a susținut aprobarea, conform acordurilor anterioare de coaliție dintre el și Netanyahu, ambii oameni de stat trebuiau să aprobe numirile diplomatice.
Termenii acordului au rămas în vigoare chiar și după ce coaliția lor s-a prăbușit anul trecut și au fost invalidați abia atunci când noul guvern a depus jurământul duminică.
Atunci când a preluat mandatul, noul ministru de externe Yair Lapid l-a acuzat pe Netanyahu că a lăsat corpul diplomatic “în paragină”. (Anima News)

Lasă un răspuns