Casa Albă: Joe Biden nu intenționează să se întâlnească cu Ebrahim Raissi

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că președintele american Joe Biden nu intenționează să se întâlnească cu președintele iranian nou ales Ebrahim Raissi.

“Nu avem nicio intenție de a ne întâlni”, a declarat Psaki reporterilor în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă.
Ebrahim Raissi, un lider judiciar considerat un protejat al liderului suprem al Iranului, a fost ales vineri după ce a obținut aproape 62% din voturi. La prima sa conferință de presă de luni, el a spus că nu se va întâlni cu Joe Biden, răspunzând la o întrebare dacă va face acest lucru cu un simplu “Nu”.
“Punctul de vedere al președintelui și al nostru este că cel care ia deciziile aici este liderul suprem”, a spus Psaki. “Așa a fost înainte de alegeri, așa este și astăzi, așa va fi probabil și în viitor”.
Raissi va deveni primul președinte iranian în exercițiu sancționat de guvernul american înainte chiar de a-și prelua mandatul.
“Noul președinte va fi, bineînțeles, tras la răspundere în viitor pentru încălcările drepturilor omului comise în timpul mandatului său”, a declarat Psaki.
Ea a dat asigurări că Statele Unite intenționează să continue negocierile privind revenirea la acordul nuclear iranian, care se desfășoară de luni de zile la Viena.
“Vom continua să lucrăm pentru a avansa aceste negocieri diplomatice, deoarece este în interesul Statelor Unite și în interesul securității noastre naționale”, a spus ea.
Psaki a subliniat că se înregistrează progrese în cadrul negocierilor, dar că nu s-a ajuns încă la un acord final.
“Ceea ce este în interesul Statelor Unite este ca această revenire la vizibilitate, această revenire la o înțelegere a capacităților lor, cât de aproape sunt de a achiziționa o armă nucleară. Nu am ajuns încă acolo”, a conchis ea. (Anima News)

Lasă un răspuns