Diplomații îl acuză pe Netanyahu că dăunează cu bună știință relațiile dintre Israel și SUA

Un diplomat de rang înalt l-a criticat dur pe liderul opoziției israeliene, Benjamin Netanyahu, și a afirmat că acesta dăunează cu bună știință relațiile Israelului cu Statele Unite, a relatat Channel 12 News.

Potrivit raportului, deși fostul prim-ministru a afirmat că ministrul de externe Yair Lapid a provocat “daune serioase nucleului securității naționale” atunci când l-a asigurat pe secretarul de stat Antony Blinken că Israelul nu va surprinde Statele Unite în nicio acțiune pe care o va întreprinde împotriva Iranului – americanii știu că Israelul își păstrează libertatea de acțiune în această chestiune.
Potrivit sursei, Netanyahu acționează iresponsabil și sacrifică interesele naționale pentru nevoile sale politice. “El este conștient de importanța alianței strategice cu Statele Unite și este conștient de daunele pe care le face. Este trist. O schimbare de guvern este un lucru de rutină într-o democrație. Incapacitatea sa de a accepta faptul că există o altă persoană în poziția de prim-ministru, dăunează cetățenilor Israelului.”
Un alt oficial de rang înalt a mai afirmat că Netanyahu continuă să pună în pericol relația strategică cu Statele Unite pe altarul nevoilor sale personale. “Este un trolling. Chiar și Casa Albă știe că este un trolling. Este doar o utilizare cinică a cunoștințelor politice.”
Anterior, Netanyahu a atacat guvernul Bennett-Lapid, spunând că angajamentul ministrului de Externe Yair Lapid de a nu acționa împotriva Iranului fără a informa mai întâi Statele Unite este un angajament care dăunează securității Israelului.
“Joia trecută, premierul alternativ Lapid s-a angajat în fața secretarului de stat american că va exista o politică “fără surprize” între părți. Acesta este un angajament israelian incredibil care dăunează grav nucleului securității naționale. Dacă ar fi fost așa, nu am fi distrus reactorul nuclear irakian. Nu am avut niciodată o astfel de politică în cei 15 ani când am fost prim-ministru”, a declarat Netanyahu.
Netanyahu a adăugat: “De multe ori am acționat chiar și fără aprobarea prealabilă a americanilor. Am respins o cerere similară recent, chiar și atunci când a fost făcută de Biden și de secretarul său de apărare. Tot ce am promis a fost să iau în considerare cererea. Premierul supleant Yair Lapid a renunțat la libertatea de acțiune”.
Potrivit lui Netanyahu, “Acesta este cel mai bun cadou pentru această poziție pe care “călăul de la Teheran” l-ar fi putut cere. De acum înainte, el și prietenii săi din regim știu că este posibil să doarmă liniștiți. Nu mai există surprize – de acum înainte, noul guvern israelian trebuie să coordoneze efectiv orice acțiune împotriva programului nuclear cu administrația de la Washington, un guvern care se grăbește să revină la periculosul acord nuclear.”
“Acesta este un guvern care nu merită să conducă Israelul nici măcar pentru o zi. Aceasta este o sarcină națională de top. Aceasta nu este o chestiune politică. Iar noi, și întreaga opoziție, vom face totul pentru a înlocui acest guvern cât mai curând posibil”, a subliniat premierul.
Ministrul de externe Yair Lapid a negat afirmația liderului opoziției, Netanyahu, potrivit căreia Lapid s-ar fi angajat la o politică “fără surprize” cu administrația Biden. “Prima parte a propoziției este incorectă, iar a doua parte nu va fi. Îi mulțumesc președintelui opoziției pentru sfaturile primite. Vom continua de aici”, a declarat Lapid. (Anima News)

Lasă un răspuns