Israelul a testat cu succes un sistem laser “revoluționar” împotriva dronelor

Israelul a declarat luni că a folosit un laser aeropurtat pentru a doborî drone în cadrul unei serii de teste, o “descoperire tehnologică” care ar trebui să îi consolideze sistemul de apărare.

Noul sistem laser, instalat pe un avion civil de mici dimensiuni și testat “săptămâna trecută”, poate viza orice obiect zburător, inclusiv “drone, obuze, rachete, rachete balistice”, a declarat Yaniv Rotem, director de cercetare și dezvoltare în cadrul Ministerului israelian al Apărării.
Laserul aeropurtat a reușit să doboare mai multe drone la o altitudine de 900 de metri și pe o rază de un kilometru, dar, odată perfecționat, ar putea intercepta ținte pe o rază de 20 de km, a declarat Rotem într-o videoconferință.
Tehnologia, dezvoltată de Ministerul Apărării și compania israeliană Elbit Systems, folosește tehnicile militare de detectare aeriană și apoi lansează un fascicul laser de 100 de kilowați spre țintă, a declarat Rotem reporterilor.
Un prototip funcțional ar putea fi dezvoltat în “trei-patru ani”, a spus el.
Ministrul Apărării, Benny Gantz, a salutat luni “o descoperire tehnologică”.
“Sistemul laser ne va permite să facem față unei varietăți de amenințări, asigurând securitatea statului Israel și economisind în același timp costurile de interceptare”, a spus el într-o declarație.
În ultima sa confruntare mortală cu Hamas, în luna mai, guvernul israelian a declarat că sistemul său de apărare aeriană Iron Dome a interceptat 90 la sută din cele 4.300 de rachete lansate din Gaza de mișcarea teroristă Hamas.
Fiecare rachetă “Iron Dome” lansată pentru a doborî rachetele din Gaza costă zeci de mii de dolari. (Anima News)

Lasă un răspuns