ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Israelul și Emiratele Arabe Unite au semnat un acord istoric de cooperare economică

Ministrul israelian de Externe Yair Lapid a semnat un acord istoric de cooperare economică și comercială cu omologul său emiratez, șeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyane, în cadrul unei vizite oficiale fără precedent pentru un ministru al statului evreu în Emiratele Arabe Unite de la normalizarea relațiilor dintre cele două națiuni, anul trecut.

Acordul a fost semnat în cadrul unei ceremonii oficiale la Ministerul Afacerilor Externe din Abu Dhabi, în urma unei întâlniri între cei doi oficiali guvernamentali.
„Pacea este o alegere și am ales-o împreună. Israelul și Emiratele Arabe Unite sunt angajate pe calea păcii în beneficiul națiunilor noastre și al întregii regiuni”, a scris el în cartea de oaspeți.
„Își vor preface săbiile în pluguri și sulițele în seceri, iar națiunea nu va mai ridica sabia împotriva națiunii și nu va mai învăța războiul”, a adăugat el, folosind o frază biblică din cartea Isaia.
Lapid a declarat în cadrul unei conferințe de presă că problema Ierusalimului nu a fost abordată în discuțiile sale cu omologul său emiratez, afirmând că el crede că Emiratele Arabe Unite ar putea juca un „rol pozitiv” în Cisiordania și Gaza dacă palestinienii doresc să îmbunătățească relațiile cu Israelul.
Șeful diplomației israeliene a inaugurat prima ambasadă a Israelului în Golf.
Ministrul israelian de externe, Yair Lapid, l-a lăudat pe fostul prim-ministru, Benjamin Netanyahu, și a declarat astăzi, marți, În timpul inaugurării ambasadei israeliene la Abu Dhabi, Yair Lapid l-a lăudat pe fostul prim-ministru, Benjamin Netanyahu, declarând: „Îi mulțumesc în numele tuturor fostului premier, care a fost arhitect al Acordurilor Abraham și a lucrat neobosit pentru a le realiza. Acest moment este al lui. Nu mai puțin decât al nostru”.
În timpul deschiderii ambasadei, Lapid a declarat: „Acesta este un moment istoric și este, de asemenea, un memento că istoria este făcută de oameni. Este făcută de oameni care cunosc istoria, dar sunt gata să o schimbe. realizat de oameni care preferă viitorul decât trecutul”.
Lapid a adăugat: „Stăm aici astăzi pentru că am ales pacea și nu războiul, cooperarea și nu ostilitatea, interesul copiilor noștri și nu amintiri proaste din trecut și dreptul la autodeterminare. Și acordurile sunt acordate de lideri, dar pacea este făcută de popoare. Ceea ce vom semna astăzi nu este sfârșitul unei transformări, ci începutul. De aici, vom continua drumul nostru „.
Lapid a continuat: „Pentru a ne cunoaște reciproc, trebuie să respectăm și să învățăm cultura celuilalt. Trebuie să facem economiile noastre să fuzioneze și să prospere. Trebuie să menținem un dialog deschis și o minte deschisă”.
Lapid a susținut că „Israelul este interesat de pace cu vecinii săi. Cu toți vecinii săi. Nu mergem nicăieri. Orientul Mijlociu este casa noastră. Suntem aici să rămânem și facem apel la toate țările din regiune să recunoască acest lucru și să vină și să vorbească cu noi”.
Și a continuat: „Pacea nu este slăbiciune, ci forța spiritului uman. Războiul este predarea a tot ce este rău în noi și pacea este victoria a tot ceea ce este bun în noi”.
Ulterior, Lapid s-a deplasat în Dubai, unde a deschis oficial consulatul israelian, precum și pavilionului Israelului la Expoziția Universală (1 octombrie 2021 – 31 martie 2022).
Netanyahu era programat să viziteze EAU, însă vizita a fost anulată de patru ori, din mai multe motive, inclusiv o dispută cu Iordania privind intrarea în spațiul său aerian, potrivit părții israeliene.
De asemenea, Netanyahu a încercat să-l împiedice pe fostul ministru de Externe, Gabi Ashkenazi, să facă o vizită oficială acolo pentru ca nu cumva acesta să fure lumina reflectoarelor înainte de alegerile din Knesset din martie. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d