SUA: Clădire prăbușită în Florida, a fost demolată printr-o explozie controlată, înainte de sosirea furtunii Elsa

La zece zile după ce o clădire de 12 etaje s-a prăbușit în Surfside, în apropiere de Miami, autoritățile au dispus demolarea restului clădirii, în cursul nopții de duminică spre luni, printr-o explozie controlată, înaintea furtunii tropicale Elsa, care se așteaptă să lovească Florida marți.

Căutările de victime fuseseră suspendate sâmbătă pentru a se pregăti pentru demolare, în timp ce bilanțul victimelor dezastrului este de 24 de morți și 121 de dispăruți.
Potrivit imaginilor televizate, explozia controlată a avut loc la scurt timp după ora locală 22:30 (0230 GMT).
Autoritățile se temeau că restul clădirii s-ar putea prăbuși, amenințând siguranța salvatorilor. Aceste temeri au fost agravate de sosirea furtunii tropicale Elsa, așteptată marți în Florida.
„Distrugerea acestei clădiri, având în vedere că se apropie o furtună și că oricum trebuia să o facem, este prudentă”, a declarat sâmbătă guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.
Conform lui, a fost „esențial să se dărâme clădirea într-un mod controlat pentru a extinde” operațiunea de căutare, deoarece echipajele nu puteau merge mai departe din cauza riscului de noi prăbușiri.
Un singur supraviețuitor – un adolescent – a fost scos dintre dărâmături la primele ore ale operațiunii de salvare. Niciun alt supraviețuitor nu a fost găsit, în ciuda mobilizării salvatorilor din toate colțurile Statelor Unite și chiar din Israel și Mexic.
„Nu avem dovezi solide cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Joe Biden, referindu-se la „o serie de întrebări”.
Printre acestea, președintele a citat întrebări legate de întreținerea și structura clădirii, de lucrările de construcție din apropiere și de creșterea nivelului apei.
Un raport a remarcat încă din 2018 „daune structurale majore”, precum și „fisuri” în subsolul clădirii, potrivit documentelor publicate de orașul Surfside. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: