La zece zile după ce o clădire de 12 etaje s-a prăbușit în Surfside, în apropiere de Miami, autoritățile au dispus demolarea restului clădirii, în cursul nopții de duminică spre luni, printr-o explozie controlată, înaintea furtunii tropicale Elsa, care se așteaptă să lovească Florida marți.

Căutările de victime fuseseră suspendate sâmbătă pentru a se pregăti pentru demolare, în timp ce bilanțul victimelor dezastrului este de 24 de morți și 121 de dispăruți.
Potrivit imaginilor televizate, explozia controlată a avut loc la scurt timp după ora locală 22:30 (0230 GMT).
Autoritățile se temeau că restul clădirii s-ar putea prăbuși, amenințând siguranța salvatorilor. Aceste temeri au fost agravate de sosirea furtunii tropicale Elsa, așteptată marți în Florida.
„Distrugerea acestei clădiri, având în vedere că se apropie o furtună și că oricum trebuia să o facem, este prudentă”, a declarat sâmbătă guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.
Conform lui, a fost „esențial să se dărâme clădirea într-un mod controlat pentru a extinde” operațiunea de căutare, deoarece echipajele nu puteau merge mai departe din cauza riscului de noi prăbușiri.
Un singur supraviețuitor – un adolescent – a fost scos dintre dărâmături la primele ore ale operațiunii de salvare. Niciun alt supraviețuitor nu a fost găsit, în ciuda mobilizării salvatorilor din toate colțurile Statelor Unite și chiar din Israel și Mexic.
„Nu avem dovezi solide cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Joe Biden, referindu-se la „o serie de întrebări”.
Printre acestea, președintele a citat întrebări legate de întreținerea și structura clădirii, de lucrările de construcție din apropiere și de creșterea nivelului apei.
Un raport a remarcat încă din 2018 „daune structurale majore”, precum și „fisuri” în subsolul clădirii, potrivit documentelor publicate de orașul Surfside. (Anima News)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s