ONG-ul israelian ”Shurat HaDin”: ”Băncile din Qatar finanțează direct organizațiile teroriste din Gaza”

Îngenuncherea terorismului prin sufocarea lui din punct de vedere financiar. Acesta este obiectivul neobosit al ONG-ului israelian Shurat Hadin, care aduce în fața justiției statele, organizațiile și instituțiile bancare acuzate de finanțarea și punerea în aplicare a activităților teroriste pe teritoriul israelian.

Pe lista sa se află Iran, Siria, Hamas, Hezbollah și Autoritatea Palestiniană, dar și bănci prestigioase precum UBS și Amex.
Rezultatul a fost despăgubiri de sute de milioane de dolari pentru familiile victimelor atacurilor.
În 2015, Curtea de Justiție din New York a recunoscut în mod special responsabilitatea Autorității Palestiniene în 24 de acte teroriste comise în Israel împotriva unor cetățeni americani și a ordonat autorităților palestiniene să plătească 655 de milioane de dolari victimelor și rudelor acestora.
La începutul anului 2012, Iranul și Siria, acuzate că au pus la cale un atentat sinucigaș cu bombă la Tel Aviv în 2006, au fost obligate de instanțe să despăgubească familia lui Daniel Wultz, un tânăr de 16 ani ucis în atentat, cu suma de 323 de milioane de dolari.

Qatar în linia de tragere

Bătăliile juridice ale Shurat Hadin pentru a împinge terorismul în faliment se succed.
Cea mai recentă țintă a sa: băncile și organizațiile caritabile din Qatar, acuzate că au transferat fonduri către aripa armată a Hamas și Jihadul Islamic, inclusiv în timpul ultimului conflict dintre Israel și Fâșia Gaza din luna mai.
Plângerea a fost depusă la 10 iunie la un tribunal din Ierusalim de către ONG în numele a 24 de familii israeliene de victime ale actelor teroriste, care cer daune de 1,2 miliarde de shekeli (308 milioane de euro).
Printre acestea se numără familia lui Daniel Tregerman, în vârstă de patru ani și jumătate, ucis în timpul operațiunii ”Protective Edge” în 2014, dar și cea a rabinului Shai Ohayon, ucis într-un atac cu armă albă în Petah Tikva în urmă cu aproape un an, și cea a lui Ori Ansbacher, în vârstă de 19 ani, violat și ucis într-o pădure din Ierusalim în 2019.
În sprijinul plângerii sale, Shurat HaDin a furnizat instanței documente care atestă transferuri de milioane de shekeli din Qatar către organizații teroriste, precum și relatări din interogatoriile teroriștilor palestinieni care au confirmat că băncile și organizațiile caritabile din emirat au alimentat o rețea de finanțare a activităților lor.
Mecanisme financiare în care este implicat guvernul din Qatar, care are legături directe cu unele dintre aceste bănci și care furnizează fonduri organizațiilor caritabile incriminate, după cum a explicat președintele Shurat HaDin, avocata Nitsana Darshan-Leitner.
Ceea ce face ca această acțiune în justiție întreprinsă de ONG să fie specială este faptul că urmărește, de asemenea, să despăgubească victimele din cauza eșecurilor atribuite statului Israel, pentru că a permis transferul de fonduri din Qatar către Fâșia Gaza.
“Atitudinea guvernului israelian este contradictorie. Pe de o parte, luptă împotriva Hamas și îi distruge fabricile de arme și tunelurile, dar, pe de altă parte, permite ca banii să fie transferați pentru a cumpăra noi arme și a reconstrui infrastructura teroristă”, a declarat avocatul.
“Israelul pretinde că controlează către cine merg aceste fonduri, dar acest lucru este absolut imposibil: transferurile sunt în mare parte în numerar, iar Hamas deține controlul total asupra Fâșiei Gaza. Prin urmare, banii care ar trebui să ajute familiile din Gaza cad frecvent în mâinile oamenilor săi”, a adăugat ea.
În ceea ce privește supravegherea de către ONU a transferului următoarelor fonduri din Qatar, care ar trebui să garanteze că banii sunt folosiți pentru a finanța reconstrucția în enclava palestiniană, Nitsana Darshan-Leitner asigură că este o “iluzie”.
Ea atrage atenția asupra duplicității UNRWA, “o agenție ONU coruptă care colaborează în mod deschis cu Hamas, fără a condamna vreodată activitățile teroriste ale acesteia, și ale cărei școli sunt brațul propagandei islamiste antievreiești și anti-israeliene”, susține ea.

Banii, adevărata sursă de viață a terorismului

Dacă banii sunt vizați, este pentru că ei reprezintă sufletul terorismului.
“Organizațiile teroriste nu pot supraviețui fără o sursă de finanțare. Am văzut acest lucru în mod clar în cazul grupării Stat Islamic. Timp de ani de zile, Statele Unite au încercat să o învingă prin lovirea membrilor săi, a infrastructurii sale și prin asasinarea liderilor săi. Dar singurul lucru care a dat o lovitură aproape fatală Daesh a fost bombardarea puțurilor de petrol pe care și le însușise și care îi asigurau o sursă constantă de fonduri”, spune președintele Shurat HaDin.
Hamas nu face excepție, după cum ilustrează un episod relativ necunoscut relatat în cartea ”Operațiunea Harpoon: războiul secret împotriva banilor terorismului”, scrisă de Nitsana Darshan-Leitner și Samuel Katz în 2017.
Potrivit autorilor, operațiunea “Protective Edge” din 2014 s-a încheiat după ce forțele israeliene au dat o lovitură puternică finanțelor organizației teroriste palestiniene.
Într-adevăr, serviciile de informații ale statului evreu au aflat că luptătorii Hamas, neplătiți de mai multe săptămâni, amenințau cu răzvrătirea și, ca urmare, liderii grupării teroriste au lansat un apel urgent pentru fonduri către donatorii săi.
La 23 august 2014, Shin Bet a primit informații potrivit cărora un bărbat în vârstă de 20 de ani traversa Peninsula Sinai cu suma de 13 milioane de dolari în numerar. Echipat cu patru valize din piele, emisarul a trecut apoi printr-un tunel proaspăt săpat care ducea în Fâșia Gaza, după ce a trimis un SMS care avertiza de sosirea sa.
Pentru a-l întâmpina, a fost trimis un Mercedes negru cu Mohammed el-Ghoul, șeful salariilor din enclava palestiniană, la bord. Dar chiar în momentul în care banii au fost înmânați, un elicopter de atac al armatei israeliene a coborât și a lansat o rachetă antitanc asupra vehiculului, arzând milioanele destinate plății luptătorilor din Brigăzile Ezzedine al-Qassam.
Două zile mai târziu, Hamas a cerut Israelului o încetare a focului. (Anima News)

Lasă un răspuns