ISRAELLUMEA DE AZIORIENTUL MIJLOCIU

Netanyahu a îndemnat SUA să atace Iranul după înfrângerea lui Trump în alegeri (media)

Șeful Statului Major al armatei americane, Mark Miley, se temea că fostul președinte Donald Trump va ataca Iranul după înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, pentru a rămâne la putere, a relatat vineri ”New Yorker”.

Ziarul relatează că, potrivit oficialului militar, fostul președinte “se prezenta ca un pas ofensiv”.
Miley ar fi acționat pentru a încerca să “împiedice o confruntare între Statele Unite și Iran”, temându-se că cele două țări sunt “foarte aproape” de un conflict militar total.
”The New Yorker” relatează, de asemenea, că fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a făcut presiuni asupra lui Trump la vremea respectivă pentru a ataca instalațiile nucleare.
Ziarul subliniază că vicepreședintele Pence a fost cel care a făcut presiuni pentru confruntare, spunând în parte: “Sunt răi. De aceea trebuie să le atacăm instalațiile”.
Șeful Statului Major consideră că Donald Trump nu a vrut război, dar răspunsul pe care l-a urmărit la provocările iraniene “ar fi dus oricum la război”.
Ziarul mai relatează că, la 3 ianuarie, cu puțin peste două săptămâni înainte de predare, secretarul de stat de atunci Mike Pompeo și consilierul pentru securitate națională Robert O’Brien i-au spus clar lui Trump: “Chiar dacă vrei, este prea târziu să ataci”.
În decembrie anul trecut, ziarul arab ”Dar al-Hayat” a relatat despre un efort israeliano-saudit de a antrena administrația Trump într-o operațiune militară împotriva Iranului.
Potrivit ziarului, care se bazează pe surse americane, scopul era de a zădărnici orice posibilitate de relansare a acordului nuclear cu Iranul, odată ce Joe Biden ar fi fost învestit. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d