Viață extraterestră? Un proiect israelian revoluționează căutarea vieții inteligente non-terestre

Posibila existență a extratereștrilor este una dintre cele mai intrigante probleme din afara comunităților militare și științifice și a devenit mai răspândită în ultimii ani.

Dar acum, o nouă inițiativă științifică revoluționară creează o rețea unificată de telescoape pentru a vedea dacă omenirea este cu adevărat singură în univers.
Denumit proiectul Galileo, acesta a fost creat de profesorul israelian Avi Loeb, de la departamentul de astronomie al Universității Harvard, un lider științific care susține posibilitatea existenței vieții extraterestre.
Dar, în timp ce eforturile tradiționale SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) s-au concentrat adesea pe găsirea unor forme de viață mai puțin inteligente sau pe detectarea undelor radio, Loeb a adoptat o abordare diferită: camere și deșeuri.
“Ideea este de a folosi o nouă rețea de telescoape și camere pentru a colecta date într-un sistem informatic, astfel încât să le putem analiza, să detectăm fenomene remarcabile și să le urmărim”, a declarat el pentru Jerusalem Post.
Iar Loeb nu speculează că aceste anomalii există. Le-am mai văzut înainte.
În 2017, primul obiect interstelar cunoscut a fost observat în sistemul nostru solar. Supranumit “Umma”, acest obiect nu semăna cu nimic din ce se mai văzuse până atunci, era plat și fără coadă de cometă. Dar Loeb crede că s-a mișcat ca o lumânare, lumina soarelui dându-i un impuls.

Imaginea lui Oumuamua, primul călător interstelar capturat în sistemul solar – NASA

Dar asta ridică întrebarea: ce este și de unde a apărut?
Astronomii nu au putut vedea decât “Ummah” pe cale de dispariție. Dacă ar fi dispus de un sistem de telescoape și camere de luat vederi, aceste întrebări ar fi putut fi deja rezolvate.
Patru ani mai târziu, natura sa este încă dezbătută, unii spunând că este o construcție exclusiv pe bază de azot.
Dar Loeb crede că nu putem exclude posibilitatea ca aceasta să fi fost artificială. Nu că ar fi fost o navă spațială, dar multe posibilități, de parcă ar fi fost fier vechi. Dar fierul vechi este o dovadă teoretică, deoarece nu poate fi produs în mod natural. Aceasta ar fi o dovadă a existenței unei ETC (Civilizație Extraterestră).
Această abordare alimentează abordarea lui Loeb, pe care o numește astroarheologie.
Nimic de acest gen nu a mai fost încercat vreodată în cadrul SETI, dar, surprinzător, au trecut doar câteva săptămâni.
La începutul anului 2021, Loeb și-a publicat cartea “Umma” și a apărut în articole, la televiziune și pe podcast-uri. Și a atras atenția donatorilor.
“În urmă cu câteva săptămâni, oameni pe care nu i-am cunoscut niciodată au venit la mine și mi-au oferit finanțare, fără să pună întrebări”, a spus Loeb.
“Am auzit prima dată de la Harvard că am primit brusc un nou fond de cercetare. Nu am primit niciodată vești de la donatori, dar aceștia m-au finanțat pentru că mi-au descoperit cercetările. Apoi, un miliardar m-a abordat și m-a întrebat despre cercetările mele.
“După o săptămână, a obținut o finanțare de peste 1 milion de dolari, iar acum putea, în sfârșit, să facă ceea ce își dorea: să colecteze singur date”.
“Pentagonul a publicat recent raportul UAP (Unidentified Aerial Phenomenon) pentru Congres și a arătat multe incidente care nu au nicio explicație. Publicul este foarte interesat, dar oamenii de știință au uitat de el după câteva zile. Dar acum am banii necesari pentru a obține date pentru mine”, a explicat Loeb.
Tehnologia este foarte simplă. În loc să folosească telescoape puternice de mărimea unei clădiri, proiectul va utiliza o rețea de telescoape de dimensiuni medii, cu camere și computere, amplasate în anumite locații din întreaga lume.
“De fapt, avem nevoie de telescoape mai mici”, a explicat Loeb. “Cele mai mari au un câmp vizual mai îngust. Acestea au un câmp mai larg. Vorbim, cu finanțarea mea actuală, de 10 până la 50 de telescoape, în funcție de detalii”.
Deocamdată nu există un calendar oficial pentru acest proiect, dar acesta ar putea avea rezultate până în 2023.
Cu toate acestea, cel mai important aspect este că este pur științific, fără implicare politică sau militară. Proiectul este un proiect de date deschise, iar concluziile sale nu sunt cenzurate ca un studiu guvernamental sau militar.
“Nu i-aș cere unui instalator să facă o prăjitură, așa că nu ar trebui să întrebăm politicienii, generalii și consilierii de securitate despre spațiu”, a spus Loeb.
Dar chiar dacă oamenii de știință nu vor găsi nicio dovadă de ETC în aceste fenomene, ei vor putea totuși să colecteze noi date despre ele, care ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine cum funcționează universul.
“Este Ummouma un iceberg de azot? Poate, dar nu este ceva ce se poate forma în mod natural, din câte știm noi”, a explicat Loeb. “Dar dacă vedem mai multe ca acesta, atunci știm că acestea se pot forma în mod natural în afara sistemului solar”.
Și doar una dintre aceste descoperiri ar putea schimba totul. Aceasta este semnificația numelui proiectului, inspirat de astronomul Galileo Galilei din secolul al XVII-lea, care a fost un pionier în utilizarea telescoapelor în astronomie și a descoperit inelele lui Saturn și lunile lui Jupiter, primii sateliți care au orbitat în jurul a altceva decât Pământul, care a fost, de asemenea, modelul heliocentric al sistemului solar.
Acest lucru contrazicea credința populară și dogma, iar mulți au respins-o complet, dar, după cum a subliniat Loeb, nu a schimbat faptul că soarele era centrul sistemului solar.
“Galileo s-a plâns că unii dintre filosofii care se opuneau descoperirilor sale au refuzat să se uite măcar prin telescopul său”, a spus Loeb, amintind o anecdotă populară despre astronom. “Să nu repetăm greșeala lor”. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: