Guvernul israelian a aprobat primul buget, după trei ani de blocaj

Guvernul israelian a votat luni dimineață bugetul de stat pentru 2021 și 2022, după trei ani de blocaj care a împiedicat adoptarea unui buget de stat.

În urma unor discuții maraton în cursul nopții, guvernul a ajuns la un acord asupra unui plan de cheltuieli pentru 2021 și 2022 luni dimineață. La scurt timp după aceea, miniștrii au votat pentru susținerea bugetului.
“În general, toate dezacordurile privind bugetul au fost rezolvate și am ajuns la un acord”, a declarat Ram Belinkov, directorul general al Ministerului de Finanțe.
Guvernul israelian nu a mai adoptat niciun buget din 2018, iar eșecul coaliției conduse de Netanyahu de a adopta un plan de cheltuieli anul trecut a dus la prăbușirea acesteia și la alegeri anticipate.
În timpul negocierilor din cadrul guvernului de peste noapte, ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz (Meretz), a cerut creșteri semnificative ale finanțării pentru ministerul său, amenințând că va dărâma guvernul de coaliție restrânsă dacă cererile sale nu vor fi îndeplinite.
Ca parte a planului de cheltuieli, guvernul va aloca două miliarde de shekeli (619.717.000 de dolari) în plus Ministerului Sănătății.
Guvernul s-a reunit din nou luni la ora 7:00 pentru a finaliza noul plan de cheltuieli, trimițând planul bugetar miniștrilor pentru a fi aprobat oficial luni dimineață.
În urma aprobării de către guvern a planului de cheltuieli, bugetul va fi acum trimis la Knesset pentru a fi votat.
Având în vedere majoritatea extrem de subțire a guvernului, sunt probabile contestații de ultim moment la adoptarea bugetului în Knesset.
Pe lângă bugetul majorat al Ministerului Sănătății, noul plan de cheltuieli va impune, dacă va fi adoptat de Knesset, noi taxe menite să încetinească creșterea deficitului masiv al statului.
Deja mai mare decât ținta guvernului înainte de 2020, deficitul a explodat în urma blocajelor cauzate de coronavirus și a subvențiilor de salvare acordate cetățenilor și întreprinderilor.
Ministrul de finanțe Avidgor Liberman (Yisrael Beytenu) a făcut presiuni pentru noi taxe pe băuturile răcoritoare, pe vasele și ustensilele de unică folosință, precum și pe bunurile de consum importate de la comercianți online precum Amazon.
În prezent, achizițiile online din străinătate au fost scutite de taxa pe valoarea adăugată din Israel, atât timp cât valoarea totală a achiziției este mai mică de 75 de dolari.
“În sfârșit avem un buget pentru statul Israel. După trei ani de stagnare, țara se întoarce la muncă”, a declarat premierul Naftali Bennett. “Aprobarea bugetului le va permite miniștrilor să își transforme viziunea în acțiune și va contribui, de asemenea, la stabilitatea guvernului”, a adăugat el.
“Ne-am angajat să avem grijă în primul rând de interesele israelienilor și ne-am ținut promisiunea. Am votat un buget îndrăzneț care are grijă de cei mai vulnerabili și de viitorul copiilor noștri. Un buget în interesul tuturor, care nu favorizează și nu neglijează niciun sector al populației”, a declarat șeful guvernului.
“După mai bine de trei ani în care statul a funcționat fără buget, în această dimineață, după lungi discuții, am adoptat un buget responsabil”, a declarat ministrul de finanțe Avigdor Liberman.
“Reformele pe care le-am aprobat se concentrează în principal pe reducerea costului vieții, dezvoltarea infrastructurii, a transporturilor și a sectorului imobiliar. Am implementat, de asemenea, reforme importante pentru a reduce birocrația și, astfel, pentru a face viața israelienilor mai ușoară”, a subliniat ministrul. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: