Medaliatul olimpic de aur al Israelului nu se poate căsători în țară, se plânge mama sa (VIDEO)

    Evita Știru

    Corespondentul Anima News, Evita Știru. transmite: Al doilea medaliat cu aur olimpic din istorie al Israelului, Artem Dolgopyat, nu se poate căsători legal în țara sa natală, Israel, deoarece nu este evreu după standardele Marelui Rabinat, s-a plâns mama sa, în timp ce țara își sărbătorea noul erou național.

    Într-un interviu acordat postului de radio 103FM, mama lui Dolgopyat, Angela Bilan, a declarat: “Statul nu îl lasă să se căsătorească. El are o prietenă și locuiesc împreună de trei ani, dar nu se poate căsători”.
    Bilan a explicat că Dolgopyat ar trebui să călătorească în străinătate pentru a avea o căsătorie civilă, care ar fi recunoscută de stat, dar a adăugat că acest lucru este îngreunat de programul său sportiv încărcat.

      Mama lui Dolgopyat, Angela Bilan

      Mama lui Dolgopyat nu este evreică, dar întreaga familie a tatălui său este, a spus ea.
      Pentru a emigra în Israel și a deveni cetățean este nevoie de cel puțin un bunic evreu.
      Dar căsătoria ca evreu prin intermediul Marelui Rabinat, singura posibilitate în Israel, necesită ca ambele părți să fie evreice conform practicii ortodoxe – adică să aibă o mamă evreică.
      Întrucât în Israel nu există căsătorie civilă, un număr tot mai mare de cupluri israeliene aleg să își înregistreze căsătoria în străinătate.
      Dolgopyat a obținut sprijinul ministrului Turismului, Yoel Razvozov, el însuși imigrant din fosta Uniune Sovietică și atlet olimpic.
      “Cetățenii israelieni, indiferent unde s-au născut, nu ar trebui să fie nevoiți să treacă printr-un proces plictisitor și umilitor pentru a obține aprobarea sau respingerea Rabinatului pentru a se căsători”, a scris Razvozov pe Twitter.
      “Mândria Israelului pe podium, dar un cetățean de mâna a doua sub hupa”, a spus el referindu-se la un baldachin de nuntă evreiesc. “Nu este logic ca Rabinatul aceleiași țări pe care Artem Dolgopyat o reprezintă cu onoare să nu-i permită drepturi civile de bază, cum ar fi să se căsătorească în Israel”, a sublinit ministrul israelian.

        Mașa, prietena lui Artem

        Pe lângă numeroșii imigranți din familii mixte sau care nu sunt recunoscute ca fiind evreiești, printre cei care nu se pot căsători în Israel se numără și homosexualii, lesbienele, convertiții la iudaism în mod neortodox și diverse alte persoane.
        Dolgopyat, în vârstă de 24 de ani, dublu medaliat cu argint la campionatele mondiale, care a emigrat în Israel din Ucraina la vârsta de 12 ani, a fost considerat cea mai bună speranță a Israelului pentru o medalie de aur la Jocurile din acest an.
        Exercițiul său din runda finală de duminică i-a impresionat pe judecători, obținând un punctaj de 14,933, la egalitate cu cel al spaniolului Rayderley Miguel Zapata, dar considerat mai dificil decât cel al spaniolului, care a obținut astfel argintul, și în fața chinezului Xiao Ruoteng, care a obținut bronzul.

          Medalia de aur este doar a doua din istoria Israelului, după cea obținută de windsurferul Gal Friedman în 2004, la Atena.
          Imnul național al Israelului, Hatikva, a răsunat în timp ce gimnastul israelian și-a primit medalia în aplauze furtunoase.
          Artem Dolgopyat a fost sărbătorit de premierul Naftali Bennett și de președintele Isaac Herzog, ambii sunându-l pentru a-l felicita pentru victorie. (Evita Știru, Anima News)

          Lasă un răspuns