Serena Adler: Sunt lucruri despre care trebuie să vorbim și nu avem voie să le uităm

Cred că fiecărei zile din an i s-a alocat o sărbătorire sau o comemorare sau și una și alta. Probabil că există un loc în care putem afla ce este în fiecare zi, dar mă îndoiesc că cineva poate știi toată simbolistica din jurul unei zile sau a alteia din calendar.

Întâi trebuie văzut care calendar, laic, religios, al cărei religii și așa mai departe.
Uite, de exemplu ieri, o prietenă a spus că a început postul Sfintei Marii și am privit cu respect acea prietenă pentru că știa și respecta această parte a calendarului creștin ortodox. Am mulți prieteni, de multe naționalități, etnii, religii, orientări și apreciez diversitatea, dar asta am mai spus și cred că cine mă cunoaște știe; slavă Domnului că mă cunosc destui oameni, altfel aș fi o victimă a zvonisticii de orice fel și a oricărui picat din cer.
Astăzi este Ziua Holocaustului Romilor și tocmai am citit un interviu luat de un cunoscut ziarist, care și-a dedicat decenii studierii acestui moment dureros al istoriei. Articolul are titlul “Mătușa mea a fost deportată în Transnistria cu un copil de șase luni”.
Trebuie citit cu toată obiectivitatea. Știu că există oameni de cele mai diverite opinii, dar faptele, dovezile, mărturiile nu pot fi negate.
Știți că toleranța mea este zero pentru negarea Holocaustului.
Când spunem să nu se mai întâmple niciodată, noi nu ne gândim doar la noi, evreii care au fost uciși într-un număr care greu poate fi rostit, ci la orice altă etnie și în orice alt moment al istorie.
Sunt lucruri despre care trebuie să vorbim și nu avem voie să le uităm, asta fie că place sau nu.
Asta nu înseamnă să nu privim cu încredere spre ziua care începe, spre mâine, spre ce vom face luna viitoare. Optimismul și umorul trebuie să ne însoțească zilele, altfel ni le scurtăm singuri.
Gànd bun în această săptămână!

Serena Adler

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: