Sofia Ron-Moriah: Noul guvern al Israelului redefinește „religia și statul” (Opinie)

Sofia Ron-Moriah

Analizând actuala situație socio-economică din Israel. sub conducerea noului guvern, jurnalista Sofia Ron-Moriah, subliniază într-un articol publicat de agenția de știri ”Ynetnews”: Capitularea fostei administrații Netanyahu în fața cererilor politicienilor ultrareligioși (haredi) a prezentat țării amenințări economice și societale pentru care noua coaliție trebuie să ia măsuri pentru a le reduce, dacă speră să-și păstreze legitimitatea de a conduce.

Conform ei, poate că cea mai proeminentă schimbare între guvernul precedent al Israelului și cel nou este în abordarea chestiunilor religioase.
Nu este o schimbare tactică de politică sau rezultatul unor capricii politice sau personale. Noul guvern își schimbă strategia, dictată de realitatea vieții în Israel, subliniază Moriah.
Capitularea extinsă a guvernului precedent în fața cererilor partidelor ultraortodoxe a prezentat Israelului două amenințări existențiale: una economică și cealaltă socială.
Amenințarea economică provine din insistența liderilor politici haredi de a perpetua studiul yeshiva (școli ultrareligioase) finanțat de stat, adoptat de Israel în anii de după Holocaust, când iudaismul hassidic european părea în pericol de a dispărea cu totul, accentuează jurnalista în articolul publicat de ”Ynetnews”.
Potrivit lui Moriah, o comunitate care își îndreaptă bărbații spre studiul pe tot parcursul vieții, în timp ce femeile sale sunt însărcinate cu creșterea copiilor și asigurarea unui venit pentru gospodărie, este condamnată să trăiască în sărăcie.
Victimele sunt, desigur, în primul rând membrii comunităților haredi în sine.
Dar, se menționează în articolul publicat de ”Ynetnews”, impactul economic s-a extins la întreaga populație, care este nevoită să subvenționeze un sector neproductiv al societății israeliene – o sarcină din ce în ce mai dificilă și mai costisitoare.
Referindu-se la a doua amenințare, și anumea cea socială, Moriah evidențează faptul că aceasta provine din ciocnirea dintre viziunea conservatoare ultraortodoxă asupra lumii și Israelul secular.
Comunitățile haredi sunt izolate ermetic de alte sectoare ale societății, chiar și atunci când locuiesc în aceleași orașe.
Atunci când un membru al unei astfel de comunități se aventurează în lume, acesta ajunge cu cereri de acomodare a nevoilor sale religioase, în primul rând separarea sexelor.
Bărbații haredi nu văd imagini cu femei în sfera publică, iar femeile sunt chiar absente din reclamele de pe autobuzele urbane și de pe panourile publicitare din comunitățile lor.
Continuând, Moriah subliniază că numai acest fapt îi împiedică pe israelienii ultraortodocși și seculari să împartă aceleași spații publice, chiar dacă liderii lor politici lucrează adesea împreună pentru a promova interese comune.
Dar acum, guvernul premierului Naftali Bennett a anunțat o serie de reforme care ar duce la privatizarea procesului de certificare kosher din Israel, pentru a crește concurența într-un domeniu monopolizat în prezent de Marele Rabinat ultraortodox.
Anunțul a fost întâmpinat cu furie din partea Rabinatului, care deține controlul asupra tuturor aspectelor vieții evreiești din Israel.
Dar Rabinatul nu poate avea autoritate exclusivă decât dacă se mișcă pentru a reprezenta majoritatea societății israeliene, iar ultraortodocșii nu sunt singurii care stabilesc cine primește certificarea kosher și cine este considerat ca fiind convertit cu succes la iudaism, se menționează în articolul publicat de ”Ynetnews”.
Acum, când unii politicieni ultraortodocși se acomodează cu faptul că binefăcătorul lor, fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, este pe cale să revină la putere, unii se gândesc cum să promoveze cel mai bine dialogul cu noua administrație.
Ei înțeleg, de asemenea, că, dacă un astfel de dialog este lăsat să continue, cel puțin unele dintre noile politici anunțate ar putea fi anulate.
Dar dacă guvernul decide să își suspende schimbarea strategică, ar putea, de asemenea, să își piardă legitimitatea, averizează Sofia Ron-Moriah.

Sofia Ron-Moriah / Ynetnews

One thought on “Sofia Ron-Moriah: Noul guvern al Israelului redefinește „religia și statul” (Opinie)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: