Cinci nave au pierdut controlul în ceea ce Marea Britanie numește “o potențială răpire” în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite

Un incident naval care a avut loc în largul coastei Fujairah, în Emiratele Arabe Unite, ar putea fi o potențială răpire, a declarat o agenție britanică.

Cel puțin o navă a fost atacată în timpul incidentului, iar alte patru au raportat “pierderea controlului” în ceea ce se crede a fi un atac iranian asupra intereselor occidentale din regiune.
Patru dintre nave au fost identificate ca fiind petroliere numite Queen Ematha, Golden Brilliant, Jag Pooja și Abyss. Toate au anunțat prin intermediul urmăritorilor lor din Sistemul de Identificare Automată că “nu se aflau sub comandă”, potrivit MarineTraffic.com.
În mod obișnuit, astfel de anunțuri indică faptul că o navă a pierdut puterea nemaifiind capabilă să conducă.
Agenția britanică pentru comerț maritim a avertizat că există îngrijorări cu privire la o “potențială deturnare” după ce cinci nave aflate în aceeași zonă generală au anunțat pierderea controlului, iar una dintre ele ar fi fost abordată de opt sau nouă militanți.
Nu este încă clar dacă vreunul dintre membrii echipajului navelor a fost rănit în incident sau dacă Israelul deține sau operează vreuna dintre nave. Potrivit unor surse din Emiratele Arabe Unite, nava Golden Brilliant naviga sub pavilionul Singapore. Nava respectivă a suferit avarii după ce s-a ciocnit cu o mină sau o armă subacvatică.
Nici Flota a cincea a armatei americane cu baza în Orientul Mijlociu și nici Ministerul britanic al Apărării nu au răspuns imediat solicitării agenției de știri israeliene Ynet pentru comentarii.
În plus, guvernul emiratez nu a recunoscut imediat incidentul.
Răspunzând aparent la incident, agenția de știri IRNA din Iran l-a citat pe Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, care a declarat că șirul de incidente este “complet suspect” și a respins din start suspiciunile privind implicarea țării sale.
“Forțele navale ale Iranului sunt pregătite pentru ajutor și salvare în regiune”, a declarat Khatibzadeh.
Între timp, docul Fujairah găzduiește nava MV Mercer Street, care a fost atacată vineri de Iran, în largul coastelor Omanului. (Anima News)

Lasă un răspuns