Coronavirus: Varianta Lambda descoperită în Peru, rezistentă la vaccin (studiu)

Varianta Lambda a coronavirusului, detectată pentru prima dată în Peru, se răspândește rapid în America de Sud și este mult mai rezistentă la vaccinuri decât coronavirusul original, potrivit unui studiu preliminar realizat de cercetătorii din Chile.

Cercetătorii subliniază că Lambda este clasificat în prezent ca fiind o “variantă de interes” de către Organizația Mondială a Sănătății și nu o “variantă îngrijorătoare”.
Peru are cea mai mare rată de mortalitate cauzată de covid-19 din lume, potrivit Johns Hopkins Coronavirus Resource Center: aproximativ 600 la 100.000 de persoane infectate cu Covid-19.
Această cifră este de aproximativ două ori mai mare decât în Ungaria, țara cu a doua cea mai mare rată a contaminării.
Organizația Mondială a Sănătății spune că varianta Lambda a fost responsabilă pentru 81% dintre infecțiile din Peru începând cu luna aprilie. De atunci, s-a răspândit în aproximativ 30 de țări, inclusiv în Regatul Unit.
În experimentele de laborator, cercetătorii au descoperit că trei mutații în proteina Lambda, numite RSYLTPGD246-253N, 260 L452Q și F490S, ar ajuta-o să reziste la vaccin.
Două mutații suplimentare, T76I și L452Q, contribuie la creșterea gradului de infecțiozitate al Lambda.
Deși nu este încă clar dacă această variantă este mai periculoasă decât Delta, care amenință în prezent populațiile din multe țări, cercetătorul Kei Sato de la Universitatea din Tokyo consideră că “Lambda poate fi o potențială amenințare pentru societatea umană”.
În prezent, varianta Delta face ravagii în majoritatea țărilor din lume, provocând infecții chiar și la persoanele vaccinate.
În Israel, persoanele de peste 60 de ani pot primi acum o a treia doză de vaccin pentru a-și spori imunitatea. (Anima News)

Lasă un răspuns