Israelul începe să folosească teste rapide pentru Coronavirus. Cât de fiabile sunt acestea și cum se obțin?

Noile restricții privind coronavirusul îi obligă pe israelienii nevaccinați care nu s-au vindecat de COVID în trecut să prezinte rezultate negative la teste pentru a avea acces în anumite locuri. Dar care este diferența dintre cele două tipuri de teste?

În paralel cu noile restricții pentru a limita cea mai recentă epidemie de coronavirus, începând de duminică, israelienii nevaccinați vor putea folosi testele rapide COVID pentru a intra la evenimente care necesită pașaport verde. Dar cum funcționează, unde este valabil și care este diferența față de testul cu tampon PCR?
Publicația israeliană ”Haaretz” explică.

Care sunt noile restricții?

Participarea la anumite evenimente și intrarea în anumite locuri vor necesita acum un pașaport verde – adică dovada vaccinării, a recuperării de la COVID sau un rezultat negativ al testului.
Aceste teste pot fi fie un test rapid efectuat cu până la 24 de ore mai devreme, fie un test PCR obișnuit efectuat cu până la 72 de ore mai devreme, care nu va mai fi gratuit pentru persoanele nevaccinate (cu excepția cazului în care există un motiv pentru care nu pot fi vaccinate).
Aceste reguli se vor aplica la început oricărei persoane cu vârsta de peste 12 ani, iar din 20 august și copiilor sub 12 ani.
Începând de astăzi, duminică, orice persoană aflată la o adunare în aer liber de 100 de persoane sau mai mult va trebui să poarte o mască.

Ce locuri și evenimente vor necesita permisul verde?

Potrivit Ministerului Sănătății, pașaportul verde va fi necesar pentru evenimente culturale și sportive, hoteluri, săli de sport, restaurante, cinematografe, cafenele și lăcașuri de cult. Acesta se va aplica atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare, indiferent de numărul de persoane adunate, cu excepția lăcașurilor de cult, unde pașaportul verde va fi în vigoare doar în cazul în care sunt prezente mai mult de 50 de persoane.

În ce spații publice nu se va aplica Green Pass?

Green Pass nu se va aplica în magazine, mall-uri, piscine, biblioteci, parcuri naționale sau rezervații naturale și în orice alt loc public care nu este menționat în mod specific.

Care este diferența dintre testele PCR și noile teste rapide?

Până duminică, orice persoană care nu a fost vaccinată sau care nu s-a recuperat de COVID ar fi trebuit să facă un test – gratuit – cu până la 72 de ore înainte de a participa la un eveniment sau de a intra într-un loc.
Începând de duminică, locurile care necesită un pașaport verde vor permite intrarea doar persoanelor nevaccinate și care nu s-au recuperat anterior de COVID vor putea intra doar cu condiția prezentării unui rezultat negativ la un test rapid sau la un test PCR privat, pe cheltuiala lor.

Ce este un test rapid?

Testul rapid, numit și test antigen, este un mijloc complementar testului cu tampon (sau test PCR) pentru a detecta coronavirusul. Acesta folosește, de asemenea, un tampon, dar vine într-un kit care nu trebuie transportat la un laborator.
Kitul de testare rapidă este mai ușor și mai ieftin de fabricat decât testul obișnuit cu tampon, iar rezultatul vine între 15 și 30 de minute, față de câteva zile în cazul testului PCR.
Spre deosebire de testul PCR, care identifică materialul genetic al coronavirusului, testul cu antigen identifică părți ale proteinei din sau de pe virus.

Este testul antigenului fiabil?

Testul rapid este considerat mai puțin fiabil decât testul PCR, dar Ministerul Sănătății l-a considerat satisfăcător în ceea ce privește Green Pass.
Potrivit Ministerului Sănătății, șansele ca o persoană care a fost infectată cu virusul să primească un rezultat pozitiv la testul rapid sunt cuprinse între 85 și 96,7 la sută, în timp ce șansele ca o persoană neinfectată să primească un rezultat negativ sunt aproape de 100 la sută.
Pentru testul PCR, probabilitatea ca o persoană infectată cu coronavirus să primească un rezultat pozitiv este de aproape 95 la sută, în timp ce o persoană neinfectată are aproape 100 la sută șanse să primească un rezultat negativ.

Ce trebuie să fac dacă primesc un rezultat pozitiv la testul rapid?

Potrivit Ministerului Sănătății, orice persoană care primește un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie să intre imediat în carantină și să facă un test PCR în termen de 48 de ore. Un rezultat negativ la testul PCR înseamnă că persoana nu mai trebuie să fie pusă în carantină.

Unde se poate face testul rapid?

Ministerul Sănătății a dat undă verde la șase companii pentru a furniza testele, iar 45 de companii și organizații le vor administra în întreaga țară, inclusiv în locațiile de testare ale Comandamentului Frontului Intern. În plus, localurile care au nevoie de pașapoarte verzi pot administra testele la ușă, în coordonare cu Ministerul Sănătății și cu companiile care furnizează kiturile de testare.

Cât costă testul rapid și cine îl plătește?

Testul rapid costă 69 de shekeli (aproximativ 21 de dolari), dar prețul poate scădea datorită concurenței între furnizori.
Ministerul Sănătății va plăti testele pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, pentru care nu a fost încă aprobată vaccinarea, dar cei cu vârsta de 12 ani și peste vor trebui să își plătească singuri testele.

Unde pot face un test PCR privat?

Testele PCR private sunt administrate în prezent în unele spitale, precum și în lanțuri de farmacii precum Super-Pharm și Be, și în clinicile Bikurofeh. Testele private sunt, de asemenea, administrate în unele unități Magen David Adom.

Cât timp durează până la primirea rezultatelor unui test PCR?

De obicei, rezultatele vin în termen de 24 de ore de la efectuarea testului.

Cât costă un test PCR privat?

Un test PCR privat costă între 99 și 300 de shekeli. Și în acest caz, prețul va scădea probabil pe măsură ce crește concurența între furnizori.

Testul rapid și testul PCR pot fi folosite pentru aceleași lucruri?

Nu. Rezultatele testului rapid sunt valabile timp de 24 de ore și pot fi folosite doar pentru intrarea la evenimente și locuri care necesită un pașaport verde. Rezultatele testului PCR privat sunt valabile timp de 72 de ore și, dincolo de pașaportul verde, pot fi folosite de persoanele care urmează să călătorească în străinătate.

Deci nu puteți utiliza testul rapid înainte de a călători în străinătate?

Nu în acest moment, deoarece multe țări nu îl recunosc.

Copiii sub 12 ani pot face testul rapid?

Da. În acest moment, Green Pass nu se aplică copiilor sub 12 ani, iar aceștia nu trebuie să fie testați. Dar copiii pot participa la nunți, concerte, sărbători și petreceri doar dacă prezintă un rezultat negativ la testul rapid sau la testul PCR privat.

Există o diferență între testele rapide și testele particulare?

Da, cu siguranță. Farmaciile vor începe în curând să vândă kituri de testare COVID la domiciliu, care vor fi un instrument de diagnostic preliminar.
Acest tip de test a fost aprobat de Ministerul Sănătății pentru utilizarea la domiciliu, dar, deocamdată, nu poate fi folosit ca dovadă a unui rezultat pozitiv sau negativ. Scopul său este doar de a oferi o indicație preliminară a stării unei persoane. Testul este destul de precis, dar o persoană infectată poate primi un fals negativ dacă încărcătura sa virală este scăzută. (Anima News)

Lasă un răspuns