Guvernul Bennet/Lapid: Serviciul israelian de penitenciare facilitează plățile către teroriștii palestinieni

O clauză specială din contractul dintre Banca Poștală Israeliană (IPB) și Serviciul Penitenciar Israelian (IPS) stipulează că cea din urmă o va despăgubi pe prima în cazul în care va fi urmărită penal pentru încălcarea legii antiteroriste a țării, a relatat presa israeliană.

Clauza a fost inclusă ca parte a unei solicitări a IPS ca banca să creeze conturi pe care deținuții de securitate le-ar putea folosi în cantinele închisorii, în care Autoritatea Palestiniană ar putea depune indirect fonduri, potrivit ”Yediot Ahronot”.
Clauza (secțiunea 8a din contract) prevede: “IPS va suporta consecințele oricărui verdict împotriva companiei (Banca Poștală) ca urmare a unui proces în care se invocă o încălcare a legii antiteroriste din cauza obligațiilor companiei față de IPS”.
Articolul 31 din Legea antiterorism din Israel prevede că orice persoană condamnată pentru finanțarea terorismului este pasibilă de 10 ani de închisoare sau de o amendă mare.
La fel ca toți deținuții din Israel, miile de prizonieri de securitate din închisorile israeliene sunt eligibili pentru a primi câteva sute de shekeli pe lună pentru a fi folosiți în cantinele închisorii. În timp ce o parte din acești bani sunt depuși de către familiile deținuților, aproximativ 400 de shekeli (124 de dolari) pe lună provin de la Autoritatea Palestiniană în cadrul programului său “plată pentru ucidere”.
Potrivit informațiilor obținute de ONG-ul israelian ”Lavi” în temeiul Legii privind libertatea de informare, între 2017 și 2019, banca a transferat în acest mod aproximativ 100 de milioane de shekeli (31 de milioane de dolari) de la Autoritatea Palestiniană către prizonierii de securitate, se arată în raport.
“Este de necrezut că IPS își permite să ignore legea antiteroristă pentru a menține calmul în închisori”, a declarat locotenent-colonelul (rezident) Maurice Hirsch, șeful strategiilor juridice de la Institutul palestinian de cercetare media. Watch și fost procuror-șef al armatei israeliene (Țahal) pentru Iehuda și Shomron (Cisiordania).
Președintele ”Lavi”, Avichay Buaron, a calificat cooperarea dintre IPS și IPB în transferul de fonduri ale AP către teroriști drept o încălcare flagrantă a Legii antiterorism, în timp ce directorul executiv al organizației israeliene ”Im Tirtzu”, Matan Peleg, a calificat acordul drept o “capitulare rușinoasă în fața terorii”.
În replică, IPS a declarat: “Banca Poștală este brațul operațional al guvernului și lucrează în colaborare cu acesta, iar contractul din 2007 a fost încheiat după o examinare și o supraveghere completă din partea Procuraturii de Stat. Transferul de fonduri către deținuții de securitate prin intermediul conturilor de cantină de la Banca Poștală se face în conformitate cu legea, deoarece fondurile AP nu sunt transferate direct deținuților. Până în acest moment, nu avem cunoștință de niciun verdict sau decizie împotriva Băncii Poștale sau a angajaților săi pentru încălcarea Legii antiteroriste și, după știința noastră, nu a fost depusă nicio plângere la IPS în acest sens”.
Ministerul israelian al Justiției a răspuns: “În urma unei discuții amănunțite purtate de către procurorul general adjunct de la acea vreme pentru atribuții speciale, Shai Nitzan, a fost instituit un sistem prin care conturile tuturor deținuților de securitate să fie pe numele administrației închisorii, care le va gestiona în calitate de administrator sau împuternicit al fiecărui deținut. Ca urmare, a fost semnat un acord cu Compania Poștală Israeliană, după ce a fost examinat și studiat la momentul respectiv de către sursele relevante și aprobat din punct de vedere juridic. Acest sistem este în conformitate cu legea, iar punerea sa în aplicare este monitorizată în permanență. Administrația penitenciarului poate trimite oricând Băncii Poștale o listă cu persoanele care nu pot depune bani în conturi, după care Băncii Poștale i se interzice să primească depozite de la acestea”.
Reamintim că IPS se află sub jurisdicția Ministerului Securității Publice.
Ministerul Securității Publice, care este și Ministerul Securității Interne, este o agenție guvernamentală din Israel. Este agenția de aplicare a legii la nivel de stat care supraveghează Poliția israeliană, Serviciul penitenciar israelian și Serviciul de pompieri și salvare din Israel.
Actualul ministru al Securității Interne este Omer Bar Lev, din partea Partidului Muncii, iar ministrul adjunct al Securității Interne este Yoav Segalovici, din partea partidului Yesh Atid. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: