Președintele polonez Andrzej Duda (foto) a aprobat legea care interzice restituirea proprietăților evreiești / Israelul și-a recheamat ambasadorul din Polonia pentru consultări

Președintele polonez Andrzej Duda a aprobat sâmbătă o lege care interzice returnarea proprietăților evreiești confiscate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Legea, aprobată la începutul acestei săptămâni de parlamentul polonez, a provocat indignare în Israel.
Aceasta impune un termen de prescripție de 30 de ani pentru revendicarea proprietăților jefuite, de obicei confiscate de regimul comunist după război.
„Polonia a aprobat astăzi, pentru prima dată, o lege antisemită și imorală. În această seară i-am cerut șefului israelian al ambasadei din Varșovia să se întoarcă imediat în Israel pentru consultări. În plus, noul ambasador israelian în Polonia, care urma să plece în curând la Varșovia, nu va pleca”, a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.
„Ambasadorul Poliniei în Israel va trebui să se întoarcă în țara sa. Îl sfătuim să folosească timpul pe care îl are la dispoziție pentru a le explica polonezilor ce înseamnă Holocaustul pentru cetățenii Israelului și cum nu vom tolera nerespectarea memoriei victimelor și a memoriei Holocaustului. Nu se va opri aici”, a continuat el.
„În prezent purtăm discuții cu americanii despre cum să acționăm. Polonia a devenit în această seară o țară nedemocratică și neliberală care nu onorează cea mai mare tragedie din istoria omenirii. Israelul și poporul evreu nu vor rămâne tăcuți în această privință”, a adăugat el.
„Ministerul Egalității Sociale, prin intermediul Autorității pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului, va continua să lupte pentru repararea nedreptăților istorice comise împotriva evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și pentru drepturile lor în temeiul convențiilor internaționale”, a răspuns ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen.
Premierul Naftali Bennett a dat asigurări că „Israelul ia în serios această lege care îi împiedică pe evrei să primească compensații pentru proprietățile care le-au fost furate în timpul Holocaustului și regretă că Polonia a ales să continue să le facă rău celor care au pierdut totul. Aceasta este o decizie rușinoasă față de memoria Holocaustului”, a spus el.
Directorul general al Ministerului de Externe, Alon Ushpiz, a anunțat miercuri că, dacă legea va fi semnată de președintele A. Duda, aceasta va afecta grav legăturile dintre Israel și Polonia. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: