LUMEA DE AZI

Internațional: Haiti deplânge un bilanț de 1.300 de morți după un cutremur puternic

Puternicul cutremur produs sâmbătă în Haiti s-a soldat cu aproape 1.300 de morți și 5.700 de răniți, lăsând mii de oameni fără adăpost în sud-vestul țării sau căutându-și rudele dispărute sau prinse sub dărâmături.

În timp ce au suferit replici ale cutremurului cu magnitudinea de 7,2 grade, locuitorii și salvatorii se străduiesc, cu resurse limitate, să găsească supraviețuitori.
Numeroase utilaje grele, camioane și excavatoare au mutat plăci de beton din clădirile prăbușite în orașul Les Cayes, în apropierea epicentrului cutremurului, la aproximativ 160 km de capitala haitiană Port-au-Prince.
Cutremurul s-a produs sâmbătă, la ora 8:29 (12:29 GMT), în sud-vestul statului Haiti. Protecția civilă haitiană a anunțat duminică seara un bilanț de 1.297 de morți. Aproape 30.000 de locuințe au fost distruse sau avariate.
Cu toate acestea, eforturile de ajutorare a victimelor ar putea fi îngreunate de apropierea depresiunii tropicale Grace, care se așteaptă să aducă ploi torențiale și inundații rapide, potrivit Serviciului Național de Meteorologie al SUA. Se așteaptă să lovească luni seară, iar țara a fost plasată în stare de alertă maximă.
Personalul și medicamentele au fost deja trimise de Ministerul Sănătății, dar logistica de urgență este, de asemenea, pusă în pericol de insecuritatea care afectează Haiti de luni de zile.
Multe țări, inclusiv Statele Unite, Republica Dominicană, Mexic și Ecuador, și-au oferit ajutorul prin trimiterea de personal, rații de urgență și echipamente medicale.
Armata americană a anunțat luni formarea unei misiuni militare comune, o echipă fiind deja desfășurată pentru a evalua situația din zonele afectate cu ajutorul mijloacelor de observare aeriană. De asemenea, au fost mobilizate patru elicoptere pentru transport.
Premierul Ariel Henry, care a decretat starea de urgență pentru o lună în cele patru departamente afectate de catastrofă, a mulțumit comunității internaționale. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d