Ultimul supraviețuitor al ghetoului din Varșovia a murit la 97 de ani

Leon Kopelman, ultimul supraviețuitor care a luptat în timpul revoltei din ghetoul din Varșovia, a murit la vârsta de 97 de ani.

În ghetou, a început să fie activ în mișcarea de rezistență evreiască, Organizația de luptă evreiască, angajată împotriva naziștilor.
“Am luptat în ghetoul din Varșovia când germanii au început să îi anihileze pe evrei. În 1942, când eu aveam 18 ani, iar mama mea avea 40 de ani, a fost dusă la Treblinka. Într-o zi m-am întors de la muncă pentru germani și ea dispăruse”, a povestit el în 2018 pentru Ynet.
Leon Kopelman s-a născut în Polonia în 1924; când naziștii au preluat controlul țării și au format ghetoul din Varșovia, familia sa a fost trimisă acolo.
El și colegii săi de luptă au început să ucidă soldați germani în ghetou, ceea ce a dus la lupte și la confruntarea finală din aprilie 1943, când germanii au intrat în forță în ghetou.
“Germanii au mers din casă în casă și au spus prin difuzoare că vor da foc la case și că rebelii care se ascundeau în buncăre trebuie să se predea. Nu am avut de ales. Nu am vrut să fim arși de vii, așa că am ieșit și ne-am predat”, și-a amintit el.
Ghetoul din Varșovia a fost cel mai mare ghetou evreiesc din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost înființat în 1940 în centrul Varșoviei și a fost distrus în mai 1943, după ce ocupanții săi s-au ridicat împotriva naziștilor. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: