Oficial american: Pregătim planuri de urgență dacă negocierile cu Iranul eșuează

Trimisul special Robert Malley afirmă că SUA și aliații europeni ar putea sancționa Iranul în cazul în care discuțiile privind revenirea la acordul nuclear din 2015 eșuează.

Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a declarat pentru ”Politico” că SUA pregătește unele planuri de urgență în cazul în care discuțiile cu Iranul privind revenirea la acordul nuclear din 2015 nu vor avea succes.
Una dintre aceste situații neprevăzute, a spus el, ar fi ca Washingtonul și Teheranul să semneze un acord complet separat, completat cu parametri diferiți față de acordul actual.
O altă variantă este o suită de răspunsuri punitive în coordonare cu aliații europeni, deși Malley nu a dorit să detalieze în mod specific care ar fi acestea.
Malley a spus că, în opinia sa, este logic ca “o revenire la acord să fie în cărți”, deoarece atât Statele Unite, cât și Iranul – chiar și sub conducerea noului președinte Ebrahim Raisi – au spus că asta este ceea ce doresc. Întârzierea, a susținut el, se datorează neîncrederii semănate în timpul campaniei de “presiune maximă” a administrației Trump și a tranziției politice din Iran.
“Dar există o justificare absolută pentru a avea un semn de întrebare, pentru că dacă nu s-a ajuns încă la un acord, discuțiile trenează. Dacă progresele nucleare ale Iranului progresează, iar Iranul continuă să ia măsuri nucleare provocatoare, fără a mai menționa provocările lor regionale… asta trage în cealaltă direcție” – adică departe de un acord, a spus Malley.
“Cel puțin ne face foarte conștienți de faptul că, cu siguranță, nu este un acord încheiat, că este o întrebare legitimă dacă vom putea reveni și că trebuie să fim pregătiți pentru o lume în care intențiile Iranului nu sunt de a reveni în pact, cel puțin nu într-un mod realist”, a adăugat el.
Iranul și-a redus treptat gradul de conformitate cu acordul din 2015 pe care l-a semnat cu puterile mondiale, ca răspuns la retragerea fostului președinte american Donald Trump din acord în mai 2018.
În timp ce Republica Islamică a purtat discuții indirecte cu administrația Biden privind o revenire la acord, aceasta a întrerupt recent discuțiile și a anunțat că acestea nu vor fi reluate înainte de preluarea mandatului de către noul guvern.
Săptămâna aceasta, SUA au îndemnat Iranul să revină la masa negocierilor.
“Am spus clar că escaladările nucleare continue dincolo de limitele JCPOA sunt neconstructive și incompatibile cu o revenire la respectarea reciprocă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, folosind acronimul pentru Planul comun de acțiune cuprinzător, care este numele oficial al acordului nuclear iranian din 2015.
“Iranul ar trebui să înceteze escaladările sale nucleare și să se întoarcă la negocieri în vederea implementării depline a JCPOA cu bună credință”, a adăugat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: