Israel: Ancheta privind dezastrul de la Muntele Meron / Înalt oficial de poliție deplânge anii de “neglijență”

O comisie guvernamentală care investighează dezastrul de la Muntele Meron de la sfârșitul lunii aprilie a avut prima zi de audieri.

45 de persoane, printre care mulți copii, au murit pe 29 aprilie într-o debandadă uriașă în timpul unui pelerinaj la mormântul rabinului Shimon Bar Yohai, care a reunit zeci de mii de evrei ortodocși pentru a celebra sărbătoarea Lag Baomer.
Comisia condusă de fosta președintă a Curții Supreme, Miriam Naor, a început procedurile duminică cu mărturia șefului poliției din districtul de nord, Shimon Lavi, ofițerul însărcinat cu gestionarea evenimentului.
Festivitățile de la Muntele Meron sunt cel mai important eveniment anual din perspectiva poliției israeliene, necesitând resurse, planificare și pregătire extinse, potrivit lui Shimon Lavi.
Din motive de securitate, “nu a existat niciodată un gabarit special la Muntele Meron – așa a fost în ultimii 30 de ani”, a declarat oficialul, menționând că orice încercare de a restricționa intrarea și de a ridica baricade ar fi putut duce la “blocaje și dezastre mult mai grave”.
Cu toate acestea, experții au avertizat de mult timp că complexul de la Muntele Meron nu este echipat corespunzător pentru a face față mulțimilor care se adună acolo în timpul sărbătorilor.
Ofițerul Shimon Lavi, în mărturia sa, a vorbit despre “neglijență gravă de-a lungul multor ani” și “o lipsă de atenție față de dimensiunea evenimentului de-a lungul timpului, în timp ce infrastructura era inadecvată”.
Alte cinci personalități vor fi, de asemenea, chemate să depună mărturie, printre care rabinul Shmuel Rabinovitch, șeful Locurilor Sfinte, și fostul comisar adjunct al poliției israeliene, Alon Asur. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: