Israel / Yad Vashem: A fost numit noul director

Guvernul israelian a aprobat duminică numirea lui Dani Dayan (foto) în funcția de director al memorialului Holocaustului Yad Vashem, punând capăt unei controverse declanșate de propunerea fostului premier Benjamin Netanyahu de a numi o figură controversată din dreapta radicală.

În august 2020, Netanyahu, pe atunci prim-ministru, își anunțase intenția de a o numi pe Effi Eitam la conducerea acestui loc de memorie vizitat în fiecare an – cu excepția pandemiei – de sute de mii de persoane și de demnitari străini.
Cercetători, istorici și supraviețuitori ai Holocaustului s-au pronunțat împotriva posibilei sale numiri, susținând că „retorica lui Effi Eitam față de palestinieni și arabi israelieni contravine valorilor Yad Vashem”.
Creat în 1953, Yad Vashem este o instituție de stat al cărei obiectiv principal este de a perpetua memoria genocidului poporului evreu din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu aproximativ șase milioane de morți, în special în Europa.
Prin urmare, Dani Dayan, fost consul israelian la New York, este cel care îi va succeda lui Avner Shalev, care a condus memorialul între 1993 și 2020.
Membru al partidului de dreapta Noua Speranță al ministrului Justiției, Gideon Saar, Dayan, în vârstă de 65 de ani, a condus Consiliul Yesha, principala organizație care îi reprezintă pe israelienii din Iehuda și Shomron (Cisiordania), unde locuiește din anii 1980.
„Conducerea Yad Vashem este mai mult decât o poziție, este o misiune pe care o accept cu respect și admirație”, a declarat Dayan, potrivit unui comunicat al Yad Vashem. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: