Lider evreu: ”Există o înghețare de facto a construcțiilor evreiești în Iehuda și Shomron (Cisiordania)

Un lider al așezărilor evreiești din Cisiordania a acuzat guvernul Bennett că a înghețat efectiv construcțiile în așezările evreiești din Iehuda și Shomron și că închide ochii la construcțiile arabe ilegale și la acapararea terenurilor în teritoriul administrat de Israel.

Yisrael Gantz (foto), șeful Consiliului Regional Benjamin, a găzduit marți o delegație a Lobby-ului pentru Țara lui Israel din Knesset în timpul unui tur al proiectelor ilegale de construcții arabe din districtul Benjamin din Shomron.
Gantz a declarat că guvernul ignoră acapararea de terenuri de către arabi în întreaga zonă C – cele 60% din Iehuda și Shomron aflate sub administrație israeliană deplină – în timp ce nu acordă practic niciun permis de construcție evreilor.
„Pur și simplu nu pot înțelege ce a spus Bennett despre faptul că nu există ‘nicio anexare și nicio înghețare a construcțiilor’. În primul rând, trebuie să vorbim despre suveranitatea israeliană, iar dacă nu există, atunci avem nevoie de construcții în Iehuda și Shomron și vom judeca acest lucru după fapte, nu după cuvinte. Începând de astăzi, doar 14 unități de locuințe au fost aprobate pentru districtul Benjamin din 2.000, iar asta înseamnă înghețare”.
„În afară de faptul că nu construim în Iehuda și Shomron și că înghețăm zona, cealaltă parte construiește rapid. Există „Planul Fayyad”” – referindu-se la planul din 2009 elaborat de premierul palestinian de atunci, Salam Fayyad – „care este finanțat cu aproape un miliard de dolari pe an și care angajează 650 de muncitori.”
„Terenurile statului sunt acaparate și nu există nimeni de partea noastră care să lupte pentru Zona C. Dacă nu ne trezim la timp, riscăm să pierdem părți mari din această țară frumoasă.”
„Guvernul Israelului trebuie să guverneze, să protejeze teritoriul, să se asigure că nu există o preluare ostilă a unor mari porțiuni de teren, așa cum se întâmplă astăzi. În plus, trebuie să permitem construcția pe terenurile statului, să extindem așezările după cum este necesar și avem planuri care sunt gata și care trebuie să fie aprobate imediat.” (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: