ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAELLUMEA DE AZI

Fost agent FBI: După Turnurile Gemene, SUA au dejucat un mega-atac în cluburile din Tel Aviv

La jumătatea anului 2002, în timp ce SUA încă se zguduia de trauma provocată de căderea Turnurilor Gemene, comunitatea de informații din SUA, în colaborare cu agențiile de informații israeliene și europene, a dejucat un atac terorist al Al Qaida împotriva mai multor cluburi de tineret din Tel Aviv, relatează Ynet.

Atacul se afla în stadiul final de planificare și era aproape gata să fie pus în aplicare, a precizat site-ul, adăugând că liderii Al Qaida se așteptau ca, dacă atacurile vor fi puse în aplicare, cel puțin 200 de israelieni să moară.
Până acum, se știa că Al Qaida a făcut un singur plan semnificativ pentru a afecta Israelul.
Informația a venit de la Ali Soufan, de la FBI, care în 2005 era responsabil de dosarele Al Qaida.
Soufan s-a retras din FBI în 2005.
Într-un interviu publicat vineri în ziarul israelian ”Yediot Aharonot”, Soufan a explicat cum o recunoaștere surpriză din partea unui terorist căutat a dus la succesul autorităților de informații în zădărnicirea unor planuri, necunoscute până atunci, privind un atac de amploare la Tel Aviv.
În iunie 2001, Richard Reid, cunoscut și sub numele de „teroristul din pantofi”, a sosit în Israel pentru a examina posibilitatea de a arunca în aer un avion El Al cu ajutorul unui dispozitiv exploziv plasat în pantofi.
Reid s-a întors la comandanții săi din Al Qaida și, având în vedere procedurile de securitate aviatică din Israel, a recomandat grupului terorist să aleagă o altă țintă, pe care a încercat să o arunce în aer în decembrie.
Serviciile secrete americane, care au fost afectate puternic de eșecurile care au dus la atentat, au început să riposteze.
În martie 2002, SUA au reușit să-l prindă pe Zayn al-Abidin Mohammad Hussein, cunoscut și sub numele de Abu Zubaydah, un arab din Autoritatea Palestiniană care fusese eliberat dintr-o închisoare israeliană, iar ulterior s-a alăturat mujicilor în Afganistan, devenind un înalt responsabil al Al Qaida.
Când Abu Zubaydah a fost prins, Soufan a fost unul dintre primii care l-a interogat. Soufan a încercat să publice notițele sale de la acel interogatoriu, dar CIA nu a permis acest lucru; ordinul de tăcere a fost ridicat abia acum, iar informațiile au fost prezentate, pentru prima dată, de agenția de știri israeliană online ”Ynet”.
Soufan și-a amintit pentru Ynet: „Când l-am prins pe Abu Zubaydah și am mers pentru prima dată pentru un interogatoriu la „situl negru” unde era ținut, primul lucru pe care i l-am spus a fost: „Ești un profesionist și atât de atent. Ce greșeală crezi că ai făcut care ne-a permis să reușim să te capturăm?”.
„Abu Zubaydah s-a gândit un moment și a răspuns: „Răspunsul este complet clar. Israelienii au pus mâna pe contactele noastre înainte de acțiunea noastră viitoare’.
„Așa ne-a dezvăluit ceva despre care noi habar nu aveam – că ei plănuiesc un atac terorist în mai multe locuri din Israel, în mai multe cluburi, și estimează că vor reuși să provoace moartea a aproximativ 200 de persoane în același timp.”
Soufan a mai spus că un emisar Al Qaida a coordonat atacul din Europa și urma să ajungă în Israel pentru a-l gestiona.
Recunoașterea surprinzătoare a lui Abu Zubaydah a dus la trimiterea unor alerte urgente către mai multe servicii de informații, inclusiv, evident, către cele din Israel. Comandantul a fost arestat, iar atacul a fost dejucat.
„Din fericire, am reușit să îi arestăm în ultima secundă”, a declarat Soufan. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: