Cairo: Abdullah al II-lea, Abbas și Al-Sissi au discutat despre revigorarea procesul de pace din Orientul Mijlociu

Președintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi s-a întâlnit la Cairo, cu regele iordanian Abdullah al II-lea și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a revigora procesul de pace din Orientul Mijlociu și a consolida încetarea focului care a pus capăt conflictului din luna mai a anului trecut dintre Israel și Hamas.

Cei trei bărbați au discutat despre chestiunea persistentă a unei soluții cu două state în conflictul cu Israelul, potrivit unui comunicat al președinției egiptene.
Aceștia au reafirmat, de asemenea, dreptul palestinienilor de a avea un stat independent, cu Ierusalimul de Est drept capitală, un proiect căruia Israelul i se opune în mod fundamental.
În timpul discuțiilor, liderii egiptean și iordanian și-au reînnoit, de asemenea, sprijinul pentru Mahmoud Abbas, respingând efectiv mișcarea teroristă Hamas aflată la putere în Gaza.
Abdel Fattah al-Sissi și Abdullah al II-lea au susținut, de asemenea, avertismentul lui Abbas privind „repercusiunile periculoase” ale ”extinderii coloniilor israeliene în Cisiordania, demolarea locuințelor palestiniene și confiscarea proprietăților funciare”, se arată în comunicat.
La rândul său, președintele egiptean a subliniat că pentru crearea unui stat palestinian este nevoie de unificarea tuturor facțiunilor palestiniene, adaugă comunicatul.
Iordania este a doua țară arabă care a semnat pacea cu Israelul în 1994, la cincisprezece ani după Egipt, care i-a adresat o invitație premierului israelian Naftali Bennett la jumătatea lunii august – un eveniment foarte rar.
La rândul său, Egiptul a reușit să negocieze un armistițiu care a pus capăt unui război fulger între Israel și Hamas în Gaza în luna mai.
Deși pare puțin probabil ca președintele american Joe Biden să revigoreze vreun proces de pace, care este blocat din 2014, el ar putea redeschide Consulatul General al SUA pentru Afaceri Palestiniene din Ierusalim, închis de Donald Trump. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: