ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Un oficial israelian are în vedere un acord petrolier revoluționar cu Emiratele Arabe Unite

Normalizarea, în urmă cu un an, a relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite a deschis calea unor acorduri cu un „potențial enorm”, potrivit șefului misiunii israeliene din Dubai, care speră ca, pe termen lung, petrolul emiratez să tranziteze Israelul.

Schimburile comerciale cu această țară bogată în petrol din Golf ar trebui să depășească „cu ușurință”, dacă criza sanitară o va permite, pragul de un miliard de dolari în decurs de un an, a declarat Ilan Sztulman Starosta într-un interviu acordat AFP.
De la semnarea, la 15 septembrie 2020, a acordului de stabilire oficială a relațiilor diplomatice dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, este în joc, în special, încheierea unui important acord petrolier.
Acest acord prevede transportul de petrol pe mare din Golf până în portul Eilat, la Marea Roșie, în sudul Israelului. De acolo, aurul negru va fi transportat prin conducte prin Israel până la portul Ashkelon din Marea Mediterană, de unde va fi expediat în Europa.
Dar proiectul a fost înghețat luna trecută din cauza unor „considerente de mediu”, deoarece ar fi amenințat recifele de corali din nordul Mării Roșii, în largul orașului balnear israelian Eilat, a declarat Starosta de la consulatul israelian din Dubai, deschis în iunie.
„Ministerul Mediului a înghețat proiectul” din cauza îngrijorărilor că „această conductă, care este foarte veche, nu a fost întreținută suficient de bine (…) și ar putea exista scurgeri”.
„Profesioniștii trebuie să inspecteze conducta și să se asigure că este sigură”, a declarat oficialul.
Comerțul dintre cele două țări a atins 500 de milioane de dolari (aproximativ 422,6 milioane de euro) în august, cifră care exclude investițiile, a precizat oficialul israelian.
„Potențialul este absolut enorm pentru ambele părți”, a insistat Starosta. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d