Ultimul evreu din Afganistan a părăsit țara pentru SUA

În urma preluării Afganistanului de către talibani, luna trecută, ultimul evreu din această țară, Zebulon Simentov, în vârstă de 62 de ani, a sfârșit prin a fugi din țară, potrivit unor informații.

În contextul în care retragerea completă a SUA din Afganistan, la sfârșitul lunii august, a lăsat țara în mâinile grupării extremiste, Simentov, care locuia în capitala Kabul, a trecut granița într-o țară vecină la sfârșitul săptămânii trecute.

El a fost însoțit de oficiali locali care lucrează cu o companie privată de securitate deținută de omul de afaceri israeliano-american Moti Kahana, potrivit televiziunii publice israeliene.

Operațiunea a fost finanțată de Moshe Margaretten, un ultraortodox american care are misiunea de a-i feri pe evreii din întreaga lume de pericol, se arată în raport.

Moti Kahana încercase deja să scoată ultimul evreu din Afganistan în momentul retragerii SUA, dar Z. Simentov a refuzat, aparent din cauza refuzului său de lungă durată de a-i acorda soției sale, care locuiește în Israel, „gett”, sau hotărârea de divorț. Z. Simentov s-a temut să se confrunte cu sistemul juridic israelian, care sancționează un astfel de refuz.

În cele din urmă a fost de acord să plece în acest weekend pentru a se alătura familiei sale în Statele Unite, potrivit lui Moti Kahana.

Deși purtătorul de cuvânt al talibanilor a declarat într-un interviu acordat luna trecută că Zebulon Simentov ar fi în siguranță în țară, ultimul evreu din Afganistan s-ar fi răzgândit după atentatul sinucigaș cu bombă al Statului Islamic, care a ucis peste 100 de persoane pe aeroportul din Kabul, în momentul retragerii SUA.

„Problema lui nu sunt talibanii, ci Statul Islamic (…) Se teme de ei”, a declarat Moti Kahana.
De asemenea, operațiunea de salvare a lui Simentov a scos din țară aproximativ 30 de femei și copii, a adăugat el.

(Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: