11 septembrie 2001: America aduce un omagiu celor 3.000 de dispăruți

America a deplâns sâmbătă 20 de ani de la 11 septembrie 2001, cu ceremonii în onoarea celor 3.000 de morți în atentatele Al-Qaida, într-o atmosferă îngreunată de retragerea haotică a SUA din Afganistan.

În două decenii, timpul unei generații, cele mai mortale atacuri jihadiste din istorie sunt acum ancorate în istoria politică și în memoria colectivă a Statelor Unite, dar durerea familiilor victimelor și supraviețuitorilor rămâne extrem de acută.
Șeful statului, Joe Biden, a prezidat în tăcere omagiul adus celor 2.977 de morți (dintre care 2.753 la New York) de la impresionantul memorial din Manhattan, construit la poalele noilor zgârie-nori, pe „Ground Zero”, acolo unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center (WTC).
Sâmbătă, la ora 08:46 (12:46 GMT), ora la care primul avion deturnat de cinci dintre cei 19 jihadiști s-a prăbușit în turnul de nord al WTC, s-a păstrat un minut de reculegere la memorial.
Până la ora 12:30 (16:30 GMT) au urmat alte cinci minute de reculegere și omagieri muzicale pentru a marca tragediile din acea dimineață fatidică de marți, 11 septembrie 2001: pentru prăbușirea turnurilor din New York, atacul asupra Pentagonului de lângă Washington și prăbușirea unuia dintre avioane la Shanksville (Pennsylvania).
Ca la fiecare 11 septembrie, numele celor aproape 3.000 de morți au fost citite timp de trei ore la memorialul din New York. Raze uriașe de lumină verticale s-au ridicat din cele două bazine negre uriașe care au înlocuit baza turnurilor.
„Nu vom uita niciodată. Vom lupta întotdeauna pentru libertate”, a scris sâmbătă Emmanuel Macron pe Twitter, alături de o înregistrare video cu un steag american pe treptele Palatului Elysée.
Regina Elisabeta a II-a a adus, de asemenea, un omagiu victimelor, precum și „rezistenței și determinării comunităților care s-au unit pentru a reconstrui” după atentate. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: