Astăzi: Bennett și Al-Sisi se întâlnesc în Egipt

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi se va întâlni astăzi (luni) cu premierul Naftali Bennett la Sharm el-Sheikh, potrivit agenției de presă Reuters.

Potrivit unui înalt oficial egiptean de securitate, invitația lui Bennett la Cairo a fost menită să-i familiarizeze pe cei doi șefi de stat și să consolideze legăturile bilaterale dintre Cairo și Ierusalim, dar se așteaptă ca întâlnirea dintre al-Sisi și Bennett să se concentreze asupra cererii Egiptului de a desfășura mari forțe Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi se va întâlni astăzi (luni) cu premierul Naftali Bennett la Sharm el-Sheikh, potrivit agenției de presă Reuters.

Potrivit unui înalt oficial egiptean de securitate, invitația lui Bennett la Cairo a fost menită să-i familiarizeze pe cei doi șefi de stat și să consolideze legăturile bilaterale dintre Cairo și Ierusalim, dar se așteaptă ca întâlnirea dintre al-Sisi și Bennett să se concentreze asupra cererii Egiptului de a desfășura mari forțe armate în nordul Peninsulei Sinai.
Acest lucru este pentru a permite armatei egiptene să lucreze mai mult pentru eradicarea organizațiilor islamice extremiste și a agenților teroriști din nord-estul Sinaiului.
Aceasta este prima vizită din 2013 a unui premier israelian în Egipt care se face în mod deschis.
Invitația de a vizita Cairo a fost predată lui Bennett, de șeful de informații egiptean Abbas Kamal, în timpul unei întâlniri între cei doi în urmă cu aproximativ trei săptămâni la Ierusalim.

„Măsura va necesita deschiderea acordurilor de pace”

După cum s-a menționat, conform anexelor de securitate din acordul de pace dintre Israel și Egipt, care au fost semnate la sfârșitul anilor 1970, zone mari din peninsula nordică ar trebui să fie demilitarizate și fără prezența forțelor armate egiptene, cu excepția poliției egiptene și grăniceri.
Potrivit sursei egiptene, cererea lui Al-Sisi către Bennett de a aduce mari forțe militare, precum și mii de soldați egipteni în teritoriile demilitarizate din nordul Sinaiului, necesită consimțământul israelian pentru a trece la acțiune – așa cum este stipulat în acordul de pace semnat la momentul respectiv între două țări.
Trebuie remarcat faptul că în timpul evenimentelor din timpul primăverii arabe care a cuprins Egiptul și a condus la demiterea președintelui Mubarak și a regimului său și la apariția Statului Islamic (SI) și a organizațiilor islamice extremiste din Peninsula Sinai, Israelul a răspuns în mod repetat la cererile egiptenilor de a desfășura forțe militare întărite împotriva SI și organizații teroriste extremiste care efectuează atacuri teroriste în Sinai.
Cu toate acestea, forțele armate care au intrat pe teritoriile demilitarizate din nordul Sinaiului au funcționat pentru o perioadă limitată și într-o manieră limitată – ceea ce a împiedicat, printre altele, operarea masivă a avioanelor forțelor aeriene egiptene și a unităților de artilerie și infanterie.
Surse egiptene, care sunt implicate în detaliile cererii care vor fi prezentate lui Bennett la întâlnire, au declarat pentru că dimensiunea forțelor care intră în peninsula nordică și durata activităților lor vor necesita deschiderea anexelor de securitate și militare la acordurile de pace dintre cele două țări.
‘Aceasta este de mărimea unei armate care va include zeci de mii de soldați, forțe blindate și artilerie și chiar unități de aeronave și antiaeriene, care sunt de așteptat să opereze în nordul Sinaiului și teritoriile demilitarizate ale peninsulei timp de luni de zile’, a declarat înaltul oficial militar egiptean.
El a subliniat că „acesta este un ordin de amploare a forțelor militare similar cu numărul forțelor egiptene din Peninsula Sinai în ajunul războiului din octombrie din 1973” (Războiul de Yom Kippur) .
Potrivit oficialului egiptean, „vom fi foarte surprinși dacă Bennett și șefii instituției de apărare israeliene se vor retrage în cele din urmă din acordul de principiu pe care l-au exprimat pentru mutare. A-Sisi l-a invitat pe Bennett la o vizită oficială la Cairo, printre altele pentru a pune totul pe masă”. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: