Antony Blinken va reuni Israelul și trei țări arabe cu ocazia aniversării normalizării

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va întâlni virtual vineri cu omologii săi din Israel și din trei țări arabe pentru a marca prima aniversare a acordurilor de normalizare a relațiilor, a anunțat marți Departamentul de Stat.

Secretarul de stat se va întâlni cu miniștrii de externe ai Israelului, Emiratelor Arabe Unite, Bahrainului și Marocului pentru “a comemora prima aniversare a semnării acordurilor Abraham și pentru a discuta modalități de aprofundare a relațiilor și de construire a unei regiuni mai prospere”, a declarat un purtător de cuvânt.
La 15 septembrie 2020, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au devenit primele țări din Golf care au normalizat public relațiile cu Israelul, sub egida președintelui american de atunci, Donald Trump. Marocul și Sudanul i-au urmat exemplul.
Sudanul nu va fi reprezentat la reuniunea virtuală de vineri, deși Departamentul de Stat nu a explicat de ce.
După preluarea mandatului, administrația președintelui Joe Biden și secretarul de stat Antony Blinken au declarat că au aprobat aceste acorduri ca fiind unul dintre succesele diplomatice majore ale predecesorilor lor republicani.
După Emirate și Bahrain, ochii au fost pentru o vreme ațintiți asupra Arabiei Saudite, principala putere economică arabă, țara care deține cele mai sfinte locuri din Islam și un partener apropiat al Statelor Unite. Dar Riadul a respins orice normalizare fără o soluționare a problemei palestiniene. (Anima News)

Lasă un răspuns