Bratislava: În fața evreilor slovaci, Papa și-a exprimă “rușinea” pentru trecut

Papa Francisc și-a exprimat luni “rușinea” pentru masacrul evreilor slovaci, deplângând faptul că numele lui Dumnezeu a fost adesea folosit “în nebunia urii” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Papa argentinian, care s-a adresat comunității evreiești slovace din Bratislava, într-o piață în care a fost distrusă o sinagogă în timpul perioadei comuniste, a condamnat din nou toate formele de antisemitism.
Cu trei zile înainte de sosirea papei, Bratislava și-a cerut oficial scuze pentru moștenirea întunecată din timpul președintelui Jozef Tiso, un preot catolic care a fost de acord să trimită zeci de mii de evrei în lagărele de exterminare germane.
“Numele lui Dumnezeu a fost dezonorat: în nebunia urii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost uciși peste o sută de mii de evrei slovaci. Și apoi, când au vrut să șteargă urmele comunității, sinagoga a fost distrusă”, a denunțat Papa Francisc.
“Aici, în fața istoriei poporului evreu, marcată de acest afront tragic și de nedescris, ne este rușine să recunoaștem: de câte ori numele inefabil al Celui Preaînalt a fost folosit pentru a comite acte de inumanitate de nedescris! Câți asupritori nu au spus: “Dumnezeu este cu noi”; dar ei nu erau cu Dumnezeu”, a adăugat el.
Cu toate acestea, el nu l-a arătat cu degetul în mod special pe Jozef Tiso. După crearea, în 1939, a primei Republici Slovace, un satelit totalitar al Germaniei naziste, mai multe legi antievreiești au fost folosite ca bază pentru deportarea a zeci de mii de evrei slovaci.
Mai puțin de 300 de supraviețuitori au rămas în țară după război.
În prezent, comunitatea numără doar aproximativ 2.000 de persoane. (Anima News)

Lasă un răspuns