Mica comunitate evreiască din Bahrain reînvie, în public, credința

Pentru prima dată după zeci de ani, Ibrahim Nonoo (foto) își face rugăciunile în public într-o sinagogă veche renovată din Manama.

De la normalizarea relațiilor dintre Israel și Bahrain anul trecut, comunitatea evreiască din statul din Golf și-a reînviat în mod deschis credința.
Cei aproximativ 50 de credincioși au fost nevoiți să îndeplinească ritualurile religioase acasă de când sinagoga a fost distrusă la începutul conflictului arabo-israelian din 1948.
“Acordurile (de normalizare) au schimbat totul”, spune Ibrahim Nonoo, șeful comunității evreiești din Bahrain. “Suntem fericiți să trăim în aer liber”, adaugă el, cu capul acoperit de o kippa neagră pe care este fericit să o poarte în public.
În august, pentru prima dată în 74 de ani, o rugăciune publică pentru Shabbat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor, a avut loc în sinagoga situată într-o piață populară din centrul orașului Manama. Comunitatea locală, evreii expatriați și chiar diplomați au fost prezenți.
“Acum îi putem primi pe evrei în sinagogă și sperăm că vor veni în mod regulat”, a spus Nonoo.
În interiorul sinagogii albe cu ferestre din lemn, un ecran mare transmite în direct rugăciunile de Shabbat, iar pe bimah, platforma pe care se citește Tora, sunt așezate cărți religioase în ebraică, arabă și engleză.
Pentru șeful Asociației Comunităților Evreiești din Golf, rabinul Elie Abadie, revenirea rugăciunilor evreiești publice reprezintă “o reînnoire a istoriei evreiești în regiune.
Aviva, o membră a congregației în vârstă de 40 de ani, își amintește că a avut “lacrimi în ochi” când a participat la prima rugăciune la sinagogă luna trecută. “A fost un moment foarte special”, spune ea.
Această credincioasă devotată speră ca această comunitate să se dezvolte și mai mult, inclusiv prin construirea unei școli evreiești pentru fiica ei de doi ani.
Dar Ibrahim Nonoo, tatăl a doi fii expatriați, nu-și ascunde îngrijorarea cu privire la viitorul comunității sale, care îmbătrânește pe măsură ce cei mai tineri au părăsit țara.
Scopul său este “să aducă un rabin tânăr în Bahrain pentru a revigora iudaismul, pentru a ajuta la dezvoltarea comunității. (Anima News)

Lasă un răspuns