New York: Semnatarii arabi și israelieni au sărbătorit prima aniversare a Acordurilor Abraham

Reprezentanții ONU s-au reunit la New York pentru a sărbători prima aniversare a acordurilor Abraham, o serie de acorduri încheiate de mai multe țări arabe pentru a-și normaliza relațiile cu Israelul.

În timpul evenimentului, desfășurat la Muzeul Moștenirii Evreiești din Manhattan, reprezentanții la ONU din țările semnatare au salutat “realizarea incredibilă” a acordurilor.
Zeci de ambasadori și alți oficiali din țări din lumea arabă, din Europa și din alte părți au participat, de asemenea, la eveniment.
Emiratele Arabe Unite au fost prima țară arabă care a semnat acordurile, care au marcat o nouă eră a legăturilor politice, economice și culturale între Israel și unii dintre vecinii săi arabi.
Lana Nusseibeh, reprezentantul permanent al Emiratelor Arabe Unite la ONU, a declarat în cadrul adunării: “În urmă cu un an, la semnarea acordurilor la Casa Albă, ministrul meu de Externe, Alteța Sa Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, a spus: “Mă aflu astăzi aici pentru a întinde mâna păcii și a primi mâna păcii”.
“Iar această întindere de mână a fost cu siguranță reciprocă între țările reprezentate astăzi aici. Pentru noi, Emiratele Arabe Unite, pacea cu Israelul a fost o pace caldă.”
Nusseibeh a declarat că noile investiții anticipate, parteneriatele academice și inițiativele comune de cercetare care rezultă din acord au început deja, dar a adăugat: “Ceea ce poate nu am anticipat și la care am fost inspirați să asistăm este modul în care creativitatea și curiozitatea poporului nostru s-au unit cu adevărat odată ce elementele politice au fost înlăturate.”
Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la ONU, a declarat că acordurile ar trebui să fie sărbătorite ca o “realizare incredibilă” între țări cu interese aliniate. Ele permit semnatarilor să “înfrunte provocările mai mari ale Orientului Mijlociu cu un front unit”, a adăugat el.
“Popoarele noastre își învață reciproc limbile și își dau seama cât de mult au cu adevărat în comun fiii lui Avraam, în timp ce împart mese cușer în Manama și Marrakesh”, a declarat Erdan.
“Cred cu tărie că, pe măsură ce și alte persoane din regiune vor vedea roadele parteneriatului nostru și vor simți această transformare, se vor alătura cercului nostru de pace”, a subliniat ambasadorul israelian.
Conform lui: “Poate chiar și palestinienii, dacă vor vedea beneficiile păcii noastre și prosperitatea pe care o aduce, vor vedea aceste acorduri ca pe o oportunitate, nu ca pe o amenințare.”
De asemenea, el a lăudat SUA pentru rolul său în facilitarea acordurilor și a salutat sprijinul bipartizan din partea întregului spectru politic american.
Reprezentanții permanenți la ONU din Bahrain și Maroc, care au urmat exemplul Emiratelor Arabe Unite anul trecut și au acceptat să își normalizeze relațiile cu Israelul, au lăudat acordurile și au evidențiat varietatea de moduri în care economiile și culturile lor au beneficiat de acestea.
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU, a salutat, de asemenea, aniversarea acordurilor, despre care a spus că au sprijinul deplin al președintelui Joe Biden.
“Poate că ceea ce este cel mai remarcabil este faptul că am trecut de la cerneală pe o pagină la îmbunătățiri concrete între țări”, a spus ea, citând în special progresele diplomatice și economice realizate de EAU și Israel.
Ea a mulțumit tuturor semnatarilor pentru că “au ales calea păcii”, dar a reiterat, de asemenea, că administrația Biden continuă să susțină cu fermitate o soluție cu două state la conflictul de zeci de ani dintre Israel și palestinieni.
“Vreau să fie clar, în timp ce continuăm să urmărim normalizarea între Israel și țările vecine, rămânem angajați în favoarea unei soluții cu două state”, a declarat Thomas-Greenfield. “Credem cu tărie că israelienii și palestinienii merită măsuri egale de libertate, demnitate și prosperitate.”
Sudanul a urmat Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Marocul în semnarea acordurilor Abraham anul trecut, dar ulterior a încetinit valul de activitate diplomatică în regiune. Multe persoane – inclusiv unii dintre vorbitorii de la evenimentul de luni – au evidențiat Arabia Saudită, cea mai mare și mai puternică țară din regiunea Golfului, ca fiind cea mai importantă națiune cu care Israelul trebuie să lucreze acum pentru a dezvolta legături.
Autoritățile din regat au precizat că susțin o pace construită pe baza acordurilor, dar că orice apropiere saudită de Israel nu poate avea loc în detrimentul poporului palestinian. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: