De ce Yom Kippur este cea mai sfântă zi a anului evreiesc (VIDEO)

Această zi de ispășire marchează sfârșitul marilor zile sfinte evreiești – și oferă oamenilor șansa de a-și schimba soarta prin rugăciune, pocăință și caritate.

De la vinovăție la doliu și de la abnegație la hotărâre, Yom Kippur este punctul culminant emoțional al marilor zile sfinte ale credinței evreiești – o perioadă de sărbătoare care începe cu Rosh Hashanah, observarea Anului Nou evreiesc.
Cea mai sfântă zi a anului evreiesc, Yom Kippur înseamnă “Ziua Ispășirii”.
Ea are loc în a zecea zi din Tishri, prima lună a anului civil și a șaptea lună a anului religios în calendarul ebraic lunisolar.
În acest an, Yom Kippur va fi sărbătorit pe 10 Tishri, 5782-15 și 16 septembrie 2021, în calendarul gregorian.

Originea și semnificația lui Yom Kippur

Tradiția spune că sărbătoarea își are originea în profetul Moise. După ce Dumnezeu i-a dat lui Moise cele Zece Porunci pe vârful Muntelui Sinai, Moise s-a întors la israeliți.
În timpul absenței sale prelungite, aceștia au început să se închine la un vițel de aur, considerat un idol fals.
De mânie, Moise a sfărâmat poruncile, așezate în piatră, apoi s-a întors pe munte pentru a se ruga lui Dumnezeu să îl ierte pe el și pe poporul său.
Moise s-a întors cu un al doilea set de zece porunci – și cu iertarea lui Dumnezeu pentru Israel.
Yom Kippur marchează sfârșitul Zilelor de Îndurare, sau Zilele de pocăință, care încep cu Rosh Hashanah, noul an evreiesc.
În timpul acestei perioade de 10 zile, se crede că o persoană este capabilă să influențeze planurile lui Dumnezeu pentru anul următor.
În Mishnah, textul legal care dictează viața de zi cu zi a evreilor, Dumnezeu este descris ca înscriind numele oamenilor într-una dintre cele trei cărți de Rosh Hashanah: o carte care înregistrează numele oamenilor buni, o carte a oamenilor răi și o carte a oamenilor care nu sunt nici total răi, nici drepți.
Evreii cred că pot face acte de rugăciune, pocăință și caritate în timpul Zilelor de reculegere pentru a-l influența pe Dumnezeu, schimbând modul în care sunt clasificați înainte ca, cărțile să fie sigilate la Yom Kippur.

Cum se sărbătorește Yom Kippur

Sărbătoarea începe la apusul soarelui și durează până la apusul soarelui din ziua următoare.
Munca este interzisă, iar ispășirea păcatelor din anul precedent este exprimată prin “chinuri”, inclusiv prin post și abținerea de la spălare sau baie, relații sexuale, purtarea de pantofi de piele și aplicarea de loțiuni sau creme.
Deși nu toți evreii respectă toate aspectele sărbătorii, aceasta este cunoscută ca fiind singura sărbătoare în care mulți evrei neobservanți merg la sinagogă.
Sinagoga este o parte esențială a Yom Kippur, oferind cinci servicii de rugăciune.
În timpul fiecăreia, congregația își mărturisește păcatele în mod colectiv.
Unii participanți poartă haine albe sau un kittel, un veșmânt alb care simbolizează un giulgiu de înmormântare, hainele îngerilor și puritatea iertării.
Prima slujbă, care are loc la apusul soarelui, include declarația Kol Nidrei, în care congregația se roagă ca orice jurământ făcut lui Dumnezeu care nu poate fi îndeplinit în anul care urmează să fie declarat nul și neavenit.

Se crede că această declarație a devenit parte a ceremoniei ca o modalitate de a permite evreilor care au suferit convertiri forțate să se întoarcă la credința lor în ziua ispășirii.
Din punct de vedere istoric, ea a servit drept pretext pentru antisemitism în rândul celor care susțin că oferă poporului evreu o permisiune generală de a-și ignora promisiunile (nu este așa).
Deoarece tradiția evreiască dictează că Dumnezeu îi judecă atât pe cei morți, cât și pe cei vii, prima slujbă din timpul zilei include Yizkor, o slujbă de doliu în care oamenii recită o rugăciune în numele unui părinte pierdut sau al unei persoane dragi.

Supraviețuitorii promit, de asemenea, să facă acte de caritate în speranța de a asigura judecata pozitivă a lui Dumnezeu pentru cei dragi lor.
În timpul serviciului final, care reprezintă “închiderea” porților Raiului și sigilarea cărții lui Dumnezeu, cei care pot rămâne în picioare o fac, iar întreaga congregație se rededică la principiile spirituale ale iudaismului prin rugăciune.
Pe măsură ce ultimele rugăciuni de Yom Kippur se sting, se sună shofar-ul, sau cornul berbecului, o indicație că iertarea lui Dumnezeu a fost acordată și că postul de 25 de ore s-a încheiat.

Credincioșii înfometați se îndreaptă spre casă pentru a-și rupe postul împreună cu familia și prietenii. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: