ISRAELORIENTUL MIJLOCIU

Israel: Benny Gantz se declară pregătit să accepte reluarea acordului nuclear iranian

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, se declară pregătit să accepte reluarea de către SUA a acordului nuclear de la Viena, după cum a afirmat într-un interviu exclusiv pentru revista americană Foreign Policy.

“Abordarea actuală a SUA de a pune programul nuclear iranian înapoi într-o cutie, aș accepta”, a declarat fostul șef de stat major, rupând cu poziția de lungă durată a Israelului.
Președintele american Joe Biden vrea să readucă SUA în cadrul acordului negociat în 2015, abandonat de predecesorul său Donald Trump în 2018.
Dar discuțiile începute în aprilie la Viena între Iran și celelalte cinci state încă semnatare ale acordului (Germania, China, Franța, Marea Britanie și Rusia) sunt acum în impas.
În cazul unui eșec al acestor negocieri, Israelul ar dori totuși să vadă un “plan B viabil, condus de Washington”, care să implice presiuni politice, diplomatice și economice semnificative împotriva Teheranului, impuse în comun de SUA, Europa, Rusia și China, a declarat Benny Gantz.
“China trebuie să se implice, Asia trebuie să joace un rol”, a declarat Gantz, menționând legăturile economice în creștere între Iran și Orientul Îndepărtat.
“Israelul nu are capacitatea de a conduce un plan B real, nu putem institui un regim internațional de sancțiuni economice. Trebuie să fie condus de SUA”, a explicat el.
Ministrul israelian al Apărării a mai spus că Israelul are propriul “plan C”, care implică o acțiune militară.
“Noi nu suntem America, dar avem capacitățile noastre”, a avertizat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d