Premierul israelian: “Dacă pacea nu liniștește Hamas, există și alte căi”

Premierul Naftali Bennett a acordat o serie de interviuri canalelor israeliene în ajunul Yom Kippur și a răspuns la întrebări legate, printre altele, de politica regională apropiată și îndepărtată – de la programul nuclear al Iranului la o posibilă operațiune în Gaza și relațiile cu statele arabe vecine.

Într-un interviu acordat postului Twelfth Channel, Bennett a declarat că predecesorul său a renunțat la problema iraniană – Netanyahu a vorbit mult despre amenințări, dar a făcut prea puțin și, ca urmare, Iranul s-a apropiat mai mult ca niciodată de dezvoltarea armelor nucleare.
Premierul a declarat că, cabinetul său și-a intensificat activitățile în mai multe domenii diferite, inclusiv în cooperare cu SUA.
Referindu-se la situația din sudul țării, Bennett a declarat că guvernul său urmărește o nouă strategie împotriva baloanelor și rachetelor explozive, răspunzând la fiecare dintre aceste atacuri.
“De dragul confortului pentru o perioadă scurtă de timp, nu vom permite Hamas să își dezvolte arsenalul de rachete, așa cum a făcut cândva Hezbollah”, a declarat Bennett.
În același timp, el s-a distanțat de încercările de pacificare a Hamas, care au fost făcute în ultimele zile de ministrul de Externe Lapid și de ministrul Apărării Gantz: “Nu sunt un fan al războaielor și al operațiunilor militare. Ministrul Apărării dorește să încerce să obțină o încetare a focului de durată. Dacă reușește, foarte bine. Dacă nu, există alte soluții.”
Bennett neagă faptul că guvernul are mâinile legate în materie de securitate cu partidul arab RAAM. “Orice decizie privind securitatea țării se ia exclusiv pe baza unor considerente de securitate, iar noi ne vom ocupa de restul. Mansur Abbas are o agendă socio-economică. Vom face ceea ce este necesar și ne vom gândi mai târziu la consecințele politice.”
Criticilor care găsesc contradicții între pozițiile sale anterioare și cele actuale, celor care nu sunt mulțumiți de componența guvernului, Bennett le răspunde: “Vă cer: deschideți-vă capul și inima, veniți cu un ochi limpede și judecați-ne după acțiunile noastre – am adoptat un buget, am stabilizat situația din țară, reînnoim relațiile cu Iordania, Egiptul și SUA, am lăsat Israelul deschis în timpul sărbătorilor… Dați-ne o șansă. Nu mă simt jignit de critici.”
Vorbind despre epidemie, Bennett a reiterat că, în curând, guvernul va merge mai departe pe calea vaccinării obligatorii – începând cu 30 septembrie, “pașaportul verde” va rămâne doar pentru cei vaccinați cu a treia doză.
“Strategia noastră este de a trăi o viață normală într-o țară vecină cu coronavirusul. Este mult mai ușor să optați pentru închidere. Am ales calea luptei și a inițiativei”. (Anima News)

Lasă un răspuns