Israelul și SUA au purtat discuții secrete cu privire la un plan alternativ cu Iranul

Israelul și Statele Unite au purtat convorbiri secrete săptămâna trecută, în timpul cărora au discutat despre un plan alternativ în cazul în care Iranul nu va relua negocierile prea curând privind revenirea la acordul nuclear, au declarat agenției israeliene de știri Walla, doi înalți oficiali israelieni.

Aceasta a fost prima dată de la înființarea noului guvern când Forumul Strategic Americano-Israelian a fost convocat pentru o discuție privind Iranul. Decizia de a continua activitățile forumului a fost luată de președintele american Joe Biden și de premierul Naftali Bennett la întâlnirea lor de la Casa Albă de la sfârșitul lunii august.
Întâlnirea a avut loc printr-un apel video securizat. Discuțiile au fost conduse de consilierul american pentru Securitate națională Jake Sullivan și de omologul său israelian, Eyal Hulata.
Alături de ei s-au aflat personalități de rang înalt din sistemul de securitate și ministerele de Externe ale celor două țări.
Sullivan este de așteptat să facă prima sa vizită în Orientul Mijlociu săptămâna viitoare. El urmează să viziteze Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egiptul, în timp ce între Israel și Statele Unite au loc discuții cu privire la sosirea lui Sullivan la Ierusalim. Cu toate acestea, în lumina călătoriei lui Bennett la New York, nu este încă clar dacă programele vor funcționa.
Se preconizează că problema iraniană va fi una dintre principalele probleme pe care Sullivan le va discuta în timpul vizitei sale în regiune.
În timpul discuției secrete, partea israeliană a subliniat că este necesar să se avanseze un plan alternativ privind problema iraniană, având în vedere impasul din negocierile cu Iranul și sentimentul că iranienii trag de timp și fac progrese între timp în programul lor nuclear.
Un înalt oficial israelian familiarizat cu conținutul discuțiilor a declarat că americanii au subliniat că și ei sunt îngrijorați de impas.
Înaltul oficial israelian a menționat că mesajul general al părții americane a fost că, dacă discuțiile nucleare nu vor fi reluate în curând, administrația Biden va impune noi sancțiuni Iranului.
“Statele Unite se angajează să organizeze consultări cu Israelul cu privire la o serie de aspecte legate de provocarea din partea Iranului”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Forumul Strategic privind Iranul a fost înființat în primele luni ale președinției lui Barack Obama și a devenit principala arenă în care Ierusalimul și Washingtonul au discutat disputele pe tema iraniană la începutul celui de-al doilea mandat al lui Obama.
Sub fostul președinte Donald Trump, forumul se referea la intensificarea cooperării în problema iraniană, retragerea Statelor Unite din acordul nuclear și promovarea campaniei de presiune maximă împotriva Iranului.
În februarie anul trecut, la o lună după preluarea mandatului de către președintele Biden, Casa Albă a propus Israelului reluarea forumului.
Netanyahu a răspuns afirmativ în urma presiunilor exercitate de ministrul Apărării Benny Gantz și de ministrul de externe Gabi Ashkenazi. Două runde de discuții au avut loc în martie și aprilie.
Discuțiile dintre Iran și puterile mondiale de la Viena au fost suspendate înainte de alegerile prezidențiale iraniene și de atunci nu a mai fost stabilită nicio dată pentru o nouă rundă de discuții.
Noul guvern al Iranului a prezentat, de asemenea, rezerve cu privire la proiectul de acord la care a ajuns guvernul lui Hassan Ruhani înainte de alegeri.
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir Abdullahian, s-a întâlnit marți la New York cu ministrul de Externe al Uniunii Europene, Joseph Burrell, și l-a informat că Iranul dorește să reia negocierile în câteva săptămâni.
Cu toate acestea, iranienii au precizat că nu au decis încă cum vor dori să desfășoare negocierile dacă acestea se vor relua. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
error: Conținutul este protejat !! (Content is protected !!)
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Share via
Copy link
Powered by Social Snap
%d blogeri au apreciat: