ISRAELLUMEA DE AZI

Ministrul israelian de Externe: Întârzierea finanțării SUA pentru Iron Dome este „tehnică” / Conform ministrului, de vină este Netanyahu

Guvernul israelian, condus de premierul Naftali Bennett, a suferit marți un eșec diplomatic semnificativ când Congresul american a decis să rețină ajutorul militar acordat Israelului și a refuzat să voteze finanțarea sistemului său de apărare Iron Dome (Cupola de fier).

Din cauza opoziției unui număr de parlamentari democrați, un ajutor american în valoare de 1 miliard de dolari pentru Israel a fost amânat. În urma opoziției, finanțarea va fi încorporată în bugetul Apărării, care va fi supus la vot.
Cu toate acestea, ministrul israelian de Externe Yair Lapid a susținut că dificultatea Washingtonului de a aproba ajutorul pentru susținerea sistemului de apărare Iron Dome al Israelului este doar „tehnică”, dând vina pe fostul premier Benjamin Netanyahu pentru eșecul diplomatic.
Lapid a discutat marți seară cu Steny Hoyer, liderul majorității din Camera Reprezentanților a SUA, cu privire la asistența americană pentru sistemul Iron Dome, după ce finanțarea pentru sistemul de apărare antirachetă al Israelului a fost exclusă din proiectul de lege privind cheltuielile guvernamentale și creșterea plafonului de îndatorare, în urma amenințării unui grup de membri progresiști de a bloca legislația dacă nu se retrage ajutorul acordat Israelului.
Lapid a susținut că „a fost vorba de o amânare tehnică” rezultată din dezbaterea din Congres privind plafonul de deficit din bugetul SUA.
Lapid a subliniat necesitatea de a aproba cererea „cât mai curând posibil pentru a asigura nevoile de securitate ale Israelului”.
Lapid a afirmat apoi că „după ani în care guvernul anterior a neglijat Congresul și Partidul Democrat și a provocat daune considerabile relațiilor dintre Israel și SUA, astăzi reconstruim o relație de încredere cu Congresul”.
Hoyer a anunțat în plen că săptămâna aceasta Camera va lua în considerare o lege pentru finanțarea integrală a Iron Dome.
„Vom acționa pentru a ne asigura că Israelul are capacitatea de a se apăra și mă aștept la un sprijin puternic și bipartizan pentru acest efort”, a declarat el.
Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC) a declarat că „extremiștii din Congres se joacă politic cu viețile israelienilor și palestinienilor”.
„Apelarea la eliminarea finanțării pentru un sistem defensiv care salvează vieți este un afront adus valorilor noastre, riscă să agraveze conflictul și este contrar angajamentului luat de Biden și susținut de conducerea Congresului. Este simplu: Iron Dome salvează vieți. Blocarea finanțării pentru Iron Dome îi ajută pe teroriști să ucidă civili”, a declarat lobby-ul pro-Israel.
Sistemul defensiv a interceptat peste 90% din rachetele Hamas lansate asupra orașelor israeliene în timpul operațiunii „Gardianul Zidurilor” din luna mai.
O întârziere a finanțării sistemului Iron Dome ar putea însemna devastare pentru Fâșia Gaza.
Dacă Hamas atacă Israelul în viitorul apropiat și Israelul nu poate desfășura sistemul Iron Dome, armata va trebui să acționeze cu forță și rapiditate pentru a zdrobi orice atac asupra Israelului.
Cupola de fier permite armatei israeliene să manevreze într-un mod mai moderat și mai cumpătat, deoarece există o amenințare imediată mai mică pentru cetățenii israelieni. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: