Autoritatea Palestiniană cere Sudanului să predea bunurile confiscate

Autoritatea Palestiniană a cerut Sudanului să elibereze bunurile pe care le-a confiscat în cadrul unei acțiuni de reprimare care vizează operațiunile din Sudan pentru finanțarea mișcării teroriste Hamas din Gaza.

Hussein al-Sheikh, un oficial palestinian de rang înalt apropiat președintelui Mahmoud Abbas, a făcut public apelul într-un mesaj pe Twitter sâmbătă.
„Sperăm ca statul Sudan, care a fost întotdeauna un susținător (al poporului și al unui guvern) pentru Palestina, să predea fondurile mobile și imobile care au fost confiscate statului Palestina și guvernului său”, a declarat Sheikh, adăugând că „marele popor sub asediu din Gaza” are nevoie în special de aceste fonduri.
Sudanul a fost mult timp un aliat al Hamas în timpul fostului președinte Omar al-Bashir, dar de când acesta a fost răsturnat în 2019, autoritățile sudaneze au preluat controlul investițiilor și al companiilor despre care spun că au canalizat fonduri către mișcarea Hamas timp de ani de zile.
Hamas – un rival înverșunat al lui Abbas – a declarat vineri că nu are nicio legătură cu companiile și persoanele vizate de represiunea Sudanului, afirmând că bunurile confiscate aparțineau unor investitori și întreprinderi palestiniene.
Înaltul oficial Hamas, Moussa Abu Marzouk, l-a acuzat pe Sheikh că „pescuiește în ape tulburi”.
„Ceea ce s-a întâmplat în Sudan este un conflict între părțile civile și militare din guvernul Hamdok pentru a obține sprijinul SUA. Un joc ieftin care folosește numele mișcării ca o calomnie”, a scris Abu Marzouk pe contul său de Twitter, sâmbătă târziu.
La Khartoum, un oficial de rang înalt din cadrul grupului operativ care supervizează confiscările de bunuri conduse de guvern nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, potrivit Reuters.
Grupul operativ a declarat că nu confiscă proprietăți private legitime, ci mai degrabă recuperează proprietăți publice care au fost deturnate în timpul îndelungatei guvernări a lui Bashir.
Hamas este desemnată de o serie de națiuni occidentale drept organizație teroristă, iar preluarea de către Sudan a cel puțin o duzină de companii despre care oficialii spun că au avut legături cu Hamas a contribuit la accelerarea realinierii sale cu astfel de guverne de la răsturnarea lui Bashir.
În ultimul an, Khartoum a obținut eliminarea Sudanului de pe lista SUA a statelor americane care sponsorizează terorismul (SST) și este pe cale să obțină o reducere a datoriei de peste 50 de miliarde de dolari. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: