Irak: Condamnări în serie după apelul la normalizare cu Israelul

Peste 300 de irakieni, inclusiv lideri tribali, au cerut normalizarea legăturilor cu Israelul la o conferință organizată de un think-tank american în Kurdistanul irakian, un prim apel de acest fel care a declanșat o serie de condamnări.

Președinția statului, guvernul central de la Bagdad și facțiunile politice au condamnat conferința, organizată de Centrul pentru Comunicări pentru Pace (CPC), o organizație din New York care se ocupă de problema normalizării relațiilor dintre Israel și țările arabe.
Kurdistanul, o regiune autonomă din nordul Irakului, are relații bune cu Israelul.
Pe de altă parte, autoritățile federale de la Bagdad și facțiunile politice aliate cu Iranul, un inamic al statului evreu, se opun unei deschideri către Israel.
La un miting în Erbil, capitala Kurdistanului irakian, lideri sunniți și foști generali ai armatei irakiene au cerut ca țara să se alăture “Acordurilor Abraham”, semnate anul trecut de Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Maroc cu Israelul.
Conferința, care a fost transmisă în direct pe mai multe rețele de socializare, l-a avut ca invitat, printre alții, pe fiul fostului premier Shimon Peres, care a vorbit în ebraică despre necesitatea de a construi relații pașnice și de a menține legăturile cu ei în calitate de cetățeni israelieni.
“Din ziua în care acest guvern a preluat mandatul, obiectivul nostru a fost să extindem Acordurile Abraham. Evenimentul din Irak inspiră speranță pentru locuri pe care nu ni le imaginam până acum”, a reacționat ministrul israelian de externe Yair Lapid.
În 2017, Israelul i-a susținut pe kurzii din Irak care au organizat un controversat referendum de independență.
La Bagdad, guvernul central a denunțat o “reuniune ilegală” la Erbil, care “nu reprezintă (opinia) poporului și a locuitorilor orașelor irakiene”. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: