Germania: Fosta secretară a unui lagăr nazist, care a fugit, a fost găsită

O fostă secretară a unui lagăr de concentrare nazist, în vârstă de 96 de ani, a fost găsită joi, după ce a fugit timp de câteva ore de la începerea procesului său în Germania, provocând un șoc în tribunalul unde urma să fie acuzată de complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri.

“Pot spune că inculpata a fost găsită (…) Un medic va stabili dacă este aptă pentru detenție (…)”, a declarat purtătoarea de cuvânt a tribunalului Itzehoe, Frederike Milhoffer, la sfârșitul unei zile furtunoase.
Prin urmare, procesul lui Irmgard Furchner a fost amânat până la 19 octombrie, a declarat președintele tribunalului din acest oraș din nordul Germaniei, Dominik Gross.
La douăzeci de minute după deschiderea ședinței, a fost nevoiet să se facă un anunț neobișnuit, mai ales pentru un inculpat de această vârstă: “Inculpata este fugară (…) A fost emis un mandat de arestare”.
“A plecat de la căminul ei (de bătrâni) în această dimineață. Ea a luat un taxi” până la o stație de metrou de la periferia orașului Hamburg, a precizat purtătoarea de cuvânt.
Problema pentru instanțe este că ea pare să fi fost informată în prealabil despre riscul de a fugi.
Acuzată însăși a scris o scrisoare președintelui tribunalului, potrivit informațiilor revistei Der Spiegel, confirmate în parte de un avocat al victimelor Holocaustului care a declarat că are cunoștință de o scrisoare trimisă “în urmă cu trei săptămâni”.
Singura femeie implicată în nazism care a fost judecată în Germania timp de decenii, Irmgard Furchner nu a vorbit despre acuzațiile care i se aduc înainte de proces.
În vârstă de 18-19 ani la data faptelor, Irmgard Furchner, care locuiește într-un azil de bătrâni din apropiere de Hamburg, va fi judecată de un tribunal special pentru “complicitate la crimă în peste 10.000 de cazuri”, potrivit acuzării.
Acuzarea o acuză că a participat la uciderea prizonierilor din lagărul de concentrare de la Stutthof, în Polonia de astăzi, prin funcțiile sale administrative. A lucrat acolo ca dactilografă și secretară a comandantului lagărului, Paul Werner Hoppe, între iunie 1943 și aprilie 1945.
Aproximativ 4.000 de femei au fost gardieni în lagărele de concentrare, potrivit istoricilor. (Anima News)

Lasă un răspuns