București: Guvernul Cîțu a fost demis / Moțiunea de cenzură a trecut, cu un scor istoric / Ce va urma

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți.

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.
Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.
​​La scurt timp după aprobarea moțiunii de cenzură, Administrația prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va face declarații de presă la Palatul Cotroceni, la ora 18.00.
Potrivit unor surse liberale, șeful statului român va convoca, joi, consultări cu partidele la Cotroceni.

Ce prevede Constituția?

* Potrivit Constituției, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.

*Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern (nu există un termen prevăzut cât poate asigura interimatul Guvernul demis)

* Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

*Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: