Expo Dubai: Primul eveniment “major” pentru Israel într-o țară arabă

Prezența Israelului la Expoziția Mondială de la Dubai, este pentru prima dată când statul evreu participă la un eveniment “major” organizat de o țară arabă, a declarat un purtător de cuvânt al pavilionului israelian.

Israelul și Emiratele Arabe Unite – din care face parte și emiratul Dubai – au semnat un acord de normalizare a relațiilor lor în septembrie 2020. De atunci, cele două țări au sporit domeniile de cooperare, în special în domeniul comerțului.
“Suntem foarte fericiți să fim aici. Este pentru prima dată când Expoziția Universală se desfășoară în Orientul Mijlociu și pentru prima dată când Israelul participă la un eveniment de o asemenea amploare într-un stat arab”, a declarat Menachem Gantz, purtătorul de cuvânt al pavilionului.
Pavilionul, construit sub supravegherea ministrului israelian de Externe, este “alcătuit din elemente care arată cât de asemănători suntem, cum ar fi nisipul, de exemplu”, a adăugat el în timpul unei avanpremiere pentru presă.
Cu economii afectate de pandemia Covid-19, Emiratele Arabe Unite și Israelul speră să obțină beneficii economice din noua lor relație. Dubai, în special, mizează pe acest lucru, sectoarele turismului, tehnologiei, comerțului și finanțelor fiind foarte importante pentru emirat.
Emiratele Arabe Unite au fost prima țară din Golf care a recunoscut Israelul, urmată de Bahrain în cadrul acordurilor Abraham, semnate în 2020 sub egida Washingtonului. Marocul și Sudanul i-au urmat exemplul. (Anima News)

Lasă un răspuns