Libanul suspendă ancheta privind explozia din portul Beirut

Judecătorul însărcinat cu ancheta privind explozia de anul trecut din portul Beirut și-a suspendat investigația după ce a fost notificat cu privire la o plângere depusă împotriva sa de un fost ministru suspectat de implicare în tragedie, a declarat o sursă judiciară.

Judecătorul de instrucție, Tareq Bitar, “a fost notificat cu privire la recursul juridic prezentat de deputatul (și fost ministru de interne) Nouhad al-Machnouk” în fața Curții de Apel din Beirut, a precizat sursa judiciară.
Explozia care a avut loc la 4 august 2020 și care, după cum recunosc chiar autoritățile, a fost cauzată de depozitarea unor cantități uriașe de nitrat de amoniu fără măsuri de precauție de la sfârșitul anului 2013, a ucis cel puțin 214 persoane, a rănit peste 6.500 și a devastat cartiere întregi ale capitalei.
Autoritățile libaneze au fost acuzate de neglijență criminală și au respins orice anchetă internațională, înainte de a demite primul anchetator în februarie, în urma punerii sub acuzare a unor înalți funcționari.
De când a moștenit cazul, judecătorul Bitar a convocat patru foști miniștri, inclusiv trei actuali parlamentari, printre care și al-Mashnouk, sub suspiciunea de “intenție potențial criminală” și de “neglijență și comportament necorespunzător”.
Dar parlamentul a refuzat să le ridice imunitatea, în timp ce presiunea politică asupra anchetatorului a crescut.
Judecătorul Bitar “își suspendă ancheta și toate procedurile legate de cazul exploziei (…) până când Curtea de Apel din Beirut (…) va decide dacă acceptă sau respinge apelul (lui al-Mashnouk)”, a adăugat sursa judiciară.
Plângerea depusă de Al-Machnouk, care solicită înlăturarea dlui Bitar din acest caz, se referă la un viciu de formă, bazându-se pe un articol constituțional care stipulează urmărirea penală a miniștrilor și a înalților funcționari doar de către Înalta Curte de Justiție. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: