Urme vechi de 23.000 de ani rescriu istoria umană a Americii

În sud-vestul Statelor Unite au fost descoperite urme de pași care datează de 23.000 de ani, potrivit unui studiu, ceea ce sugerează că așezarea oamenilor în America de Nord a început cu mult înainte de sfârșitul ultimei ere glaciare, care se crede că a permis migrația.

Urmele au fost lăsate în noroi, pe malul unui lac care acum a secat. Acesta a făcut loc unui deșert de gips alb în Parcul Național White Sands din New Mexico.
În timp, sedimentele au umplut urmele și s-au întărit, protejându-le până când eroziunea a redeschis dovezile trecutului, spre încântarea oamenilor de știință.
„Multe dintre urme par a fi ale unor adolescenți și copii; urmele mari de adulți sunt mai puțin frecvente”, scriu autorii studiului publicat în revista americană Science.
De asemenea, au fost identificate urme de animale, cum ar fi mamuți și lupi preistorici. Unele, cum ar fi cele ale leneșilor uriași, sunt chiar contemporane și apropiate de urmele de pași umani de pe malul lacului.
Dincolo de emoție și de anecdotă, descoperirea este decisivă pentru dezbaterea care face ravagii cu privire la originile sosirii lui Homo sapiens în America, ultimul continent populat de specia noastră.
„Pentru că datarea urmelor de la White Sands „indică faptul că oamenii au fost prezenți în peisaj cu cel puțin 23.000 de ani în urmă, cu dovezi de ocupare care se întind pe o perioadă de aproximativ două milenii”, se arată în studiu. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: