Arhive Războiul de Yom Kippur / Fostul premier israelian Golda Meir: ”Ne-au aruncat la câini”

Arhivele de stat israeliene recent deschise dezvăluie pesimismul premierului israelian din acea vreme, Golda Meier (foto), în ceea ce privește probabilitatea de a obține ajutor extern în timpul Războiului de Yom Kippur, precum și apelul său disperat către secretarul de stat american Henry Kissinger.

Zeci de documente recent deschise miercuri de la arhivele de stat evidențiază starea de spirit deprimată a premierului Golda Meir în primele zile ale Războiului de Yom Kippur și stresul și confuzia pe care le simțea în legătură cu evoluția bătăliei.
În a doua zi a războiului, 7 octombrie 1973, Meir a primit rapoarte pesimiste de la sol. „Situația nu este bună pe niciunul dintre cele două fronturi”, i-au spus ofițerii superiori ai armatei.
Procesele-verbale de la ședințele de cabinet și însemnările din jurnalul lui Meir dezvăluie că, în acel moment, ea a cerut să fie trimis un mesaj urgent cuiva pe care îl numea „Naftali” – acesta era secretarul de stat american, Henry Kissinger – rugându-l să trimită avioane și tancuri în Israel: „Spuneți-i că este S.O.S.”, a scris ea.
Mai târziu, în acea dimineață, Meir a primit vești dure. „Generalul de brigadă Lior i-a raportat telefonic prim-ministrului despre o înrăutățire a situației de pe Golan și l-a informat despre decizia de a evacua comunitățile din zona Golan… El l-a informat pe prim-ministru că situația din nord era gravă și că Forțele Aeriene au început operațiunile în nord pentru a ajuta forțele terestre”, se dezvăluie în documentație.
Mai târziu, în aceeași zi, Meir s-a consultat cu ministrul Apărării Moshe Dayan și cu ministrul de Finanțe Pinchas Sapir.
Primul ministru părea pesimist în ceea ce privește probabilitatea de a obține asistență financiară și militară din străinătate.
„Avem foarte puțin ajutor din partea altor țări… În general, oamenilor nu le plac evreii, și mai ales evreii slabi. Ne-au aruncat la câini”, le-a spus.
La întrebările lui Meir cu privire la pierderile din luptă, ministrul Apărării a dat doar răspunsuri vagi și a încercat să se eschiveze de la a da cifre clare cu privire la cei uciși.
Când Meir a insistat, întrebând dacă este adevărat că au fost uciși 250 de soldați, Dayan a spus: „Poate mai mulți. Doar patru s-au întors de la Muntele Hermon. În ceea ce privește dacă ceilalți au fost capturați sau nu, nu știu, dar acestea nu sunt cifre mici. La ședința de cabinet din această seară voi furniza doar fapte”, a adăugat el. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: